Zoeken

Schandalige procedure voor repatriëring overleden Marokkanen

26 augustus 2024 - 10:30 - Marokko

©

Het terughalen van de stoffelijke overschotten van in het buitenland wonende Marokkanen naar Marokko blijkt een ware beproeving. Een parlementslid van de PJD-partij heeft de minister van Transport en Logistiek, Mohamed Abdeljalil, hierover ondevraagd.

In een schriftelijke vraag aan de minister benadrukt Hind Bennani Rtel, PJD-parlementslid, dat Marokkaanse burgers in het buitenland voortdurend problemen ondervinden bij het vervoer van de lichamen van hun overleden dierbaren vanaf Marokkaanse luchthavens. Volgens haar stuiten ze op langdurige en uitputtende procedures wanneer ze de lichamen van hun overledenen naar Marokko willen repatriëren om ze te begraven, vooral bij aankomst op de internationale luchthaven Mohammed V.

Lees ook: Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

Het proces begint bij de vrachtafhandeling en gaat vervolgens naar de passagiersterminal, waarna men zich moet melden bij de nationale veiligheidsdienst om administratieve en veiligheidsformaliteiten af te handelen, legt het parlementslid uit. Daarna moet men terug naar de balie om de badge in te leveren en vervolgens weer naar de vrachtafhandeling om de kist op te halen na betaling van de verschuldigde kosten. Dit hele proces duurt al gauw tweeënhalf uur. En de afstand die men heen en weer moet afleggen is niet minder dan tien kilometer met de auto, aldus Rtel.

Lees ook: Repatriëring overledenen, "ware lijdensweg" voor Marokkaanse diaspora

Ze wijst erop dat het ’één-loket’-systeem dat in sommige andere sectoren wordt toegepast, zijn effectiviteit heeft bewezen bij het vereenvoudigen van dienstverlening aan burgers. Daarom roept ze Mohamed Abdeljalil op om de procedures voor het repatriëren van de lichamen van overleden Marokkanen in het buitenland te versoepelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team