13 april 2019 - 18:30 - Marokkanen in het buitenland
Ismail Razga kwam een tiental jaar geleden als minderjarige in Spanje aan. Ondanks zijn carrière als atleet en de vele prijzen die hij won, riskeert hij naar Marokko te worden teruggestuurd.
Op 19 april zal worden besloten of Razga wordt uitgezet of niet. Om zijn verblijfsvergunning te verlengen en dus bij zijn vrouw en kind in Spanje te mogen blijven, moet de atleet een aantal maanden per jaar werken. Maar dat lukt hem niet.
Atletiek wordt door de Spaanse autoriteiten niet als een beroep beschouwd. De uren die Razga traint en de prijzen die hij zowel in Spanje als in meerdere andere Europese landen heeft gewonnen tellen ook niet.
"Lopen is hier geen werk, noch de uren die je eraan spendeert, noch de trainingen. Als ze me mijn verblijfsvergunning afnemen, zullen ze dat ook met mijn zoon van 10 maanden doen die hier nochtans is geboren. Ik moet hier nog anderhalf jaar blijven om de nationaliteit aan te vragen.", vertelde de Marokkaanse kampioen.
Nadat Razga zijn verhaal op Facebook deelde werd hij door een Spaans bedrijf gecontacteerd die hem een werkcontract van drie maanden heeft aangeboden. Maar het blijft een voorlopige oplossing.
Razga’s vrouw is ook een topatleet en is in Spanje met een toeristisch visum. Moest hij naar Marokko worden teruggestuurd dan zou hij naar eigen zeggen "gek worden". "Wanneer ik naar Marokko ga, voel ik dat ik niet thuis ben", aldus de atleet.
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen