29 augustus 2014 - 23:52 - Marokkanen in het buitenland
Jehad Khalaf, een jongeman geboren uit een Marokkaanse moeder en een Bahreinse vader, krijgt 28 jaar na zijn geboorte eindelijk een paspoort. De man was tot nu toe staatloos en had dus geen nationaliteit.
Jehad Khalaf werd 28 jaar geleden in Marokko geboren. Na de scheiding van zijn ouders besloot zijn moeder, Thuraya Lafrat, zicht definitief in Marokko te vestigen. Maar de Marokkaanse burgerlijke stand heeft haar zoon nooit willen inschrijven. Als gevolg hiervan was Jehad 28 jaar lang noch Marokkaans noch Bahreins en dus staatloos en zonder identiteit.
Aan de strijd van het gezin komt binnenkort echter een einde, en niet dankzij Marokko! Bahrein heeft er, na jarenlange juridische procedures, mee ingestemd om Jehad Khalaf een paspoort te geven.
Jehad werd sinds 2008 in zijn strijd tegen de Bahreinse immigratiediensten geholpen door Marokkaanse mensenrechtenactivisten en het advocatenkantoor Ebrahim Law Firm.
Zijn advocaat vertelde aan de media dat Jehad "gewoon bij hen wil zijn, zijn familie die hij nooit heeft ontmoet". Volgens de raadsman wordt alles gedaan om hem zo snel mogelijk een paspoort te verschaffen zodat hij zijn situatie in het land van zijn vader kan legaliseren en zijn familie kan ontmoeten.
Jehad Khalaf vertrok vorige week al naar Bahrein om zijn paspoort in ontvangst te nemen, maar die kreeg hij uiteindelijk niet vanwege een "technisch probleempje".
Het Hoog Commissariaat der Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) schat dat er wereldwijd 12 miljoen staatlozen zijn. Geen enkel land erkent hen als burgers waardoor ze dus geen nationaliteit hebben.
Doordat ze juridisch gezien niet bestaan, worden hun vaak hun fundamentele rechten ontnomen. Het is voor hen bijvoorbeeld onmogelijk om een eigendom te bezitten, een bankrekening te openen, te trouwen of nog hun kinderen op de burgerlijke stand aan te geven.
Doordat er verschillende definities van staatloosheid bestaan is het volgens UNHCR onmogelijk om de ware schaal van het probleem in te schatten.
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen
Europa beperkt geldtransfers naar Marokko, banken bezorgd