Zoeken

Marokkaanse studenten in Tel Aviv: controverse groeit

18 juli 2024 - 22:10 - Marokko

©

In Marokko is grote verontwaardiging ontstaan nadat bekend werd dat studenten van de Al Akhawayn Universiteit in Ifrane onlangs een bezoek hadden gebracht aan Tel Aviv.

Een petitie op change.org, ondertekend door meer dan 1190 mensen, roept op om deze studenten de terugkeer naar de universiteit te ontzeggen. De petitie stelt dat het bezoek aan Israël, temidden van het conflict in Gaza, indruist tegen de ethiek en waarden van de universiteit. "Deze studenten moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de schade aan de reputatie van de universiteit en alle Marokkanen," zo staat in de petitie. "Het is tijd om onze stem te laten horen en verantwoording te eisen."

Lees ook: Marokkaanse studenten vertellen over ervaring in Israël

De studenten namen deel aan een reis naar Tel Aviv, georganiseerd door de vereniging “Coexistence Marocaine” in samenwerking met de stichting “Partenariat”. Tijdens dit verblijf ontmoette de Marokkaanse delegatie hoge Israëlische functionarissen, waaronder Meir Ben Shabbat, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Israël. Beelden op sociale media tonen de delegatie dansend tijdens een concert in Jeruzalem en in gesprek met Israëlische leiders.

Deze beelden hebben een storm van reacties op sociale media veroorzaakt. Veel Marokkanen beschouwen het bezoek als een poging tot Israëlische propaganda, vooral gezien de voortgaande oorlog in Gaza. Het Observatorium tegen normalisatie met Israël in Marokko veroordeelde de reis en wees op het "vreselijke tijdstip" ervan, midden in een intense periode van conflict en lijden in Gaza. Volgens de organisatie was de reis bedoeld om het zionistische discours over de gebeurtenissen van 7 oktober te promoten en de Israëlische propaganda in Marokko te dienen.

Lees ook: Marokkaanse studenten naar Ben-Gurion Universiteit

De organisatoren van de reis verdedigden echter hun initiatief. Ze benadrukten dat ze het recht hebben hun persoonlijke overtuigingen te uiten en hun steun aan een staat te betuigen die de Marokkaanse soevereiniteit over de zuidelijke provincies erkent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team