Zoeken

Tarwe: Marokko shopt in Rusland

16 september 2024 - 08:50 - Economie

©

Marokko is weer begonnen met het importeren van tarwe uit Rusland, een handel die twee jaar geleden werd stopgezet vanwege de oorlog in Oekraïne. Deze hervatting vindt plaats tegen de achtergrond van dalende prijzen op de wereldmarkt en een kleinere binnenlandse oogst.

De import van tarwe uit Rusland maakte voorheen 25 tot 30% uit van de totale Marokkaanse tarweaankopen, aldus Moulay Abdelkader Alaoui, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Molenaars. Hij benadrukte dat Marokko ook tarwe importeert uit landen als Frankrijk, Roemenië, Polen, Duitsland, Bulgarije en Turkije.

Lees ook: Russisch graan in Marokko: feiten en cijfers

In een verklaring aan de website Al Araby Al Jadeed gaf Alaoui aan dat tussen juni en augustus de Marokkaanse import van tarwe uit Rusland 350.000 ton bedroeg, tegenover 480.000 ton uit Frankrijk, dat de belangrijkste leverancier van het koninkrijk blijft.

De hervatting van de tarwe-import uit Rusland vindt plaats in een context van een recorddaling van de oogst in Frankrijk en een daling van de tarweprijs op de internationale markt tot 28 dollar per kwintaal, tegenover 50 dollar twee jaar geleden, na het uitbreken van het Russisch-Oekraïense conflict, benadrukt Alaoui.

Lees ook: Marokko bij zes grootste tarwe-importeurs ter wereld

De Marokkaanse import van tarwe bedroeg in de eerste zeven maanden van 2024 meer dan 3,95 miljoen ton (1,11 miljard dollar), een daling van ongeveer 440.000 ton (1,21 miljard dollar) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het Bureau voor Wisselkoersen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team