Zoeken

Terugtrekkende zee in Marokko: tsunami op komst?

12 augustus 2024 - 09:40 - Marokko

©

De dalende zeespiegel op sommige Marokkaanse stranden, met name in Oualidia, baart zowel inwoners als vakantiegangers zorgen. De angst voor een mogelijke tsunami laait op, vooral na berichten over waarschuwingsborden in kustplaatsen en video’s op sociale media die de terugtrekkende zee laten zien. Maar zijn deze zorgen terecht?

Volgens experts is er geen reden tot paniek. Abdelwahed El Makhfi, voorzitter van de Vereniging voor Watersporten, legt uit dat het terugtrekken van de zee een natuurlijk fenomeen is. Het wordt veroorzaakt door de ophoping van zand, beïnvloed door golven, stroming en wind. Vooral in Oualidia speelt ook het getij een rol. El Makhfi benadrukt dat dit tijdelijk is en binnen een maand weer normaal zal zijn.

Lees ook: Tsunami-waarschuwing veroorzaakt paniek in El Jadida

Ook een lokale politicus uit Oualidia relativeert de situatie. Hij wijst erop dat de video’s van lege stranden zijn gemaakt tijdens eb, een normaal verschijnsel aan de kust. Hij waarschuwt dat de tsunami-geruchten schadelijk kunnen zijn voor het toerisme en de lokale economie.

Wetenschappers bevestigen dat de dalende zeespiegel geen nieuw fenomeen is en ook elders in de wereld voorkomt. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de aantrekkingskracht van de maan en de zon, die de getijden beheersen. Hoewel het lijkt op een extreem laag tij, is een tsunami uitgesloten. Een tsunami ontstaat door een zeebeving en veroorzaakt juist extreem hoge golven, niet een terugtrekkende zee.

Lees ook: Tsunami-risico in Marokko? Experts antwoorden

De waarschuwingsborden in El Jadida maken deel uit van een voorlichtingsproject over tsunami’s, gefinancierd door UNESCO. El Jadida is een proefstad en de borden zullen uiteindelijk in alle kustplaatsen verschijnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team