Zoeken

Tetouan krijgt trein én HSL

16 september 2024 - 09:40 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Transport en Logistiek werkt aan de aansluiting van Tetouan op het nationale spoor- en wegennet. Minister Mohamed Abdeljalil heeft in het parlement bevestigd dat het Marokkaanse spoorwegbedrijf (ONCF) een aanbesteding heeft uitgeschreven voor de eerste studies naar de spoorverbinding met Tetouan.

Het project zal naar verwachting zo’n 8 miljard dirham kosten en de minister benadrukt het belang van samenwerking tussen alle betrokken partijen om de financiering rond te krijgen, bijvoorbeeld via een partnerschap met de ONCF en regionale overheden. De nieuwe verbinding moet niet alleen het reizen voor inwoners makkelijker maken, maar ook de hele regio een economische impuls geven, het toerisme stimuleren en banen creëren.

Lees ook: Marokko werkt aan nieuwe spoorlijn tussen Tanger en Tetouan

Momenteel verzorgt het ONCF al busverbindingen tussen Tanger en Tetouan, zodat reizigers daar kunnen overstappen op de hogesnelheidslijnen Al Boraq en Al Atlas naar andere delen van Marokko.

Lees ook: Tetouan in opstand tegen openbaar vervoer

Op de langere termijn heeft het ONCF ambitieuze plannen om het spoornetwerk in heel Marokko flink uit te breiden. Er liggen voorstellen voor 1300 kilometer hogesnelheidslijn en 3800 kilometer conventionele spoorlijn, om uiteindelijk 43 steden te verbinden en 87% van de bevolking toegang te geven tot het spoor. Ook zijn er plannen voor tien regionale knooppunten om verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aan te laten sluiten, en wil men 14 havens en 12 vliegvelden op het spoornet aansluiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team