Zoeken

Totaalverbod watermeloenteelt in Marokko?

3 oktober 2024 - 13:50 - Marokko

©

Marokkaanse milieuactivisten dringen aan op een volledig verbod op de teelt van watermeloenen. Ze waarschuwen dat de watermeloen, die enorme hoeveelheden water nodig heeft, een te grote belasting vormt voor de watervoorraden in het zuidoosten van het land.

"De watermeloenteelt verbruikt enorme hoeveelheden water, wat een zware druk legt op de watervoorraden in het zuidoosten", zegt Lahcen Rabah, een Marokkaanse milieuactivist. Hij stelt dat seizoensgebonden regenval niet voldoende is om dit soort landbouw te rechtvaardigen. Volgens de expert is het verminderen van de teeltgebieden geen afdoende oplossing. Sterker nog, de droogte in de regio hangt volgens hem direct samen met de toename van de watermeloenteelt in de afgelopen jaren. Om de grondwatervoorraad in getroffen gebieden als Tata, Zagora, Ouarzazate, Tinghir, Errachidia en Figuig te beschermen, pleit hij voor een totaalverbod op de watermeloenteelt.

Lees ook: Marokko exporteert massaal watermeloenen ondanks watertekort

Ook Al-Hussein Ouhssayn, een milieuactivist uit Zagora, vindt dat er rigoureuze maatregelen nodig zijn. "De watermeloenteelt is niet langer alleen een economische activiteit, maar een bedreiging voor het voortbestaan van de grondwatervoorraad", zegt hij. Ouhssayn waarschuwt voor een dreigende ecologische ramp als de situatie niet verandert.

Lees ook: Marokkanen laat watermeloen links liggen (video)

Karim El Harouch, lid van de milieuorganisatie Al Amana, benadrukt dat het probleem verder gaat dan alleen de watermeloenteelt. "Het gaat om een algehele aanpak van waterbeheer", zegt hij. El Harouch roept de overheid op om snel in te grijpen en strenge wetten in te voeren om de watervoorraden te beschermen tegen uitputting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team