11 september 2019 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland
Het is niet ongewoon voor Marokkaans-Nederlandse vaders die gescheiden zijn, om twee keer kinderalimentatie te betalen. Dit komt voor bij gescheiden koppels die zowel in Nederlands al in Marokko trouwden.
Advocaat Jamal El Hannouche, gespecialiseerd in echtscheidingsrecht, verdedigt zowel Marokkaans-Nederlandse mannen als vrouwen die willen scheiden.
"Dit is wat we cherry picking noemen. Iemand met een dubbele nationaliteit kijkt dan in welk land hij of zij de zaak het beste kan doen. Het kan om duizenden euro’s gaan.", aldus de advocaat uit Utrecht aan NPO radio.
"Vrouwen zijn steeds meer bekend met deze mogelijkheid. Alleen al in mijn praktijk heb ik paar zaken per jaar. Dat is het topje van de ijsberg, want dat gaat het alleen nog maar om de mannen die na een dwangsom in Marokko bij mij uitkomen. Maar ik hoor ook veel collega-advocaten hier over en wijs vrouwelijke cliënten zelf ook op deze mogelijkheid. Ik denk dat het om honderden zaken per jaar gaat.", vervolgt El Hannouche.
Volgens de raadsman speelt de schaamte een belangrijke rol omdat van mannen in de Marokkaanse gemeenschap wordt verwacht dat ze hun gezin onderhouden, ook na de scheiding. "Deze vaders voelen zich beetgenomen, maar vaak komen deze zaken pas op mijn bureau omdat een broer, een zus of een vriend belt in plaats van de vader zelf. Het komt dan bijvoorbeeld pas aan het licht als een vader terug wil naar Marokko vanwege een stervende moeder."
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen