11 september 2019 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland
Het is niet ongewoon voor Marokkaans-Nederlandse vaders die gescheiden zijn, om twee keer kinderalimentatie te betalen. Dit komt voor bij gescheiden koppels die zowel in Nederlands al in Marokko trouwden.
Advocaat Jamal El Hannouche, gespecialiseerd in echtscheidingsrecht, verdedigt zowel Marokkaans-Nederlandse mannen als vrouwen die willen scheiden.
"Dit is wat we cherry picking noemen. Iemand met een dubbele nationaliteit kijkt dan in welk land hij of zij de zaak het beste kan doen. Het kan om duizenden euro’s gaan.", aldus de advocaat uit Utrecht aan NPO radio.
"Vrouwen zijn steeds meer bekend met deze mogelijkheid. Alleen al in mijn praktijk heb ik paar zaken per jaar. Dat is het topje van de ijsberg, want dat gaat het alleen nog maar om de mannen die na een dwangsom in Marokko bij mij uitkomen. Maar ik hoor ook veel collega-advocaten hier over en wijs vrouwelijke cliënten zelf ook op deze mogelijkheid. Ik denk dat het om honderden zaken per jaar gaat.", vervolgt El Hannouche.
Volgens de raadsman speelt de schaamte een belangrijke rol omdat van mannen in de Marokkaanse gemeenschap wordt verwacht dat ze hun gezin onderhouden, ook na de scheiding. "Deze vaders voelen zich beetgenomen, maar vaak komen deze zaken pas op mijn bureau omdat een broer, een zus of een vriend belt in plaats van de vader zelf. Het komt dan bijvoorbeeld pas aan het licht als een vader terug wil naar Marokko vanwege een stervende moeder."
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI