Zoeken

Voeding en energie duurder in Marokko, behalve in Al Hoceima

22 oktober 2024 - 08:00 - Economie

©

De consumentenprijzen in Marokko zijn in september met 0,8% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Hoge Commissariaat voor Planning (HCP). De stijging is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor voeding (+0,6%) en niet-voedingsproducten (+1%).

Binnen de categorie niet-voedingsproducten was er een daling van 2,4% voor transport, terwijl de prijzen voor huisvesting, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen met 3,6% zijn gestegen.

Lees ook: Marokko pakt stijgende prijzen aan met nieuw plan

Ten opzichte van augustus bleven de consumentenprijzen in september nagenoeg gelijk. De prijzen voor voeding daalden met 0,1%, terwijl de prijzen voor niet-voedingsproducten met 0,1% stegen.

De prijsdalingen voor voeding betroffen vooral vis en zeevruchten (-6,1%), fruit (-2,2%) en mineraalwater, frisdranken en vruchtensappen (-0,3%). De prijzen voor groenten stegen met 2,7%, vlees en koffie, thee en cacao met 0,4% en oliën en vetten met 0,3%. Bij de niet-voedingsproducten daalden vooral de prijzen voor brandstoffen (-3,2%).

Lees ook: Marokkanen gebruiken minder gas door hoge prijzen

De grootste prijsstijgingen werden gemeten in Guelmim (+0,6%), Dakhla (+0,5%) en Settat (+0,4%). In Al Hoceima daalden de prijzen met 2,7%. De kerninflatie, die geen rekening houdt met volatiele prijzen en overheidstarieven, steeg in september met 0,3% ten opzichte van augustus en met 2,4% ten opzichte van september 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team