Zoeken

Marokko pakt stijgende prijzen aan met nieuw plan

13 oktober 2024 - 13:50 - Economie

©

De Marokkaanse regering neemt maatregelen om de stijgende prijzen van basisproducten, zoals melk, vlees, olijfolie en groenten en fruit, tegen te gaan.

Premier Aziz Akhannouch kondigde donderdag een plan aan om de productie van deze producten te stimuleren en zo de bevoorrading van de lokale markt te garanderen. Dit moet leiden tot een betere balans tussen vraag en aanbod en uiteindelijk tot lagere prijzen.

Lees ook: Marokkanen woedend, tomaten onbetaalbaar

Akhannouch besprak het plan met vertegenwoordigers uit de landbouwsector, meldt Assabah. Zij presenteerden prioritaire maatregelen om de sector te stimuleren en de lokale markt van voldoende producten te voorzien. Dit is extra belangrijk gezien de aanhoudende droogte in het land en de aanstaande start van het nieuwe landbouwseizoen 2024-2025. De maatregelen zijn onder andere gericht op de bescherming van vee en het vergroten van de weerbaarheid van de landbouwsector.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over manieren om de verschillende landbouwsectoren (olijven, citrusvruchten, dadels, peulvruchten, groenten, suiker, rijst, zaden en granen) te ondersteunen en de oogsten te verbeteren. De regering beloofde extra steun aan de boeren om de negatieve gevolgen van de droogte het hoofd te bieden.

Lees ook: Medicijnen in Marokko tot 16 keer duurder dan in Europa

De regering zal toezien op de uitvoering van de maatregelen om de prijzen te verlagen en de koopkracht van de consument te versterken. Eerder al kondigde de regering aan via het Fonds voor Landbouwontwikkeling de komende tien jaar 42 miljard dirham te investeren in de landbouwsector, als onderdeel van 19 programmacontracten die in 2023 zijn ondertekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team