12 september 2011 - 17:06 - Marokkanen in het buitenland
In België waren de racistische schelwoorden gericht naar de nationaliteit in de periode die de aanslagen van 11 september in New York voorafgingen. Vandaag is het doelwit de Islam, verklaart Karim, een jonge in België geboren Marokkaan, aan het Belgische dagblad Le Soir. Samen met zijn vrienden werken zij aktief mee aan het organiseren van de volgende straatfeest in hun gemeente Molenbeek, gepland op 8 oktober, met als doel de banden tussen buren te versterken.
Deze migrantenkinderen van Marokkaanse afkomst veroordelen eveneens de aanslagen van 11 september en zeggen dat ze even verontwaardigd zijn over deze misdaden als de Belgen. Maar voor hen is New York héél ver weg en in België zijn ze thuis, aldus Karim.
Tijdens hun interview door het dagblad Le Soir in een kleine cafeetje in de buurt van de metro Ribeaucourt, beweren Karim, Brahim, Kakim, vergezeld van een Belgische bekeerling tot de islam, dat "de aanslagen van 11 september een hernieuwde interesse in de islam genereerden", terwijl ze blijven twijfelen over de ware opdrachtgevers van deze aanvallen.
De jonge man, die gelooft dat Marokko meer mogelijkheden biedt voor professioneel succes dan België, is ook van mening dat de kwaliteit van leven in het Koninkrijk beter is dan in Molenbeek, doch is hij bang om zich daarginds nog meer uitgesloten te voelen en "nog meer vreemdeling te zijn daar dan in België".
Brahim, een andere Marokkaan eveneens in België geboren, houdt niet van kritiek op zijn gastland, hoewel hij er nog niet in geslaagd is een Belgische identiteitskaart te verkrijgen. Hij dacht deze gewoon "te ontvangen in zijn brievenbus".
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen