Zoeken

Watermeloenen verdwijnen uit Zagora

21 oktober 2024 - 07:00 - Marokko

©

De gouverneur van de provincie Zagora heeft de teelt van rode en gele watermeloenen aan banden gelegd. In bepaalde gebieden is de teelt zelfs helemaal verboden. Deze maatregel is genomen om de waterreserves in de provincie te beschermen tijdens de aanhoudende droogte.

Door het gebrek aan regenval en de daling van het grondwaterpeil heeft de gouverneur besloten om de teelt van watermeloenen, die veel water nodig hebben, te beperken. In sommige zones is de teelt zelfs volledig verboden. Het doel is om water efficiënter te gebruiken en de drinkwatervoorziening en irrigatie van de bevolking te waarborgen.

Lees ook: Inwoners Zagora: "Verklaar ons rampgebied!"

De gouverneur heeft de maximale oppervlakte voor de teelt van watermeloenen vastgesteld op één hectare per teler voor het landbouwseizoen 2024/2025. De teelt is verboden in beschermde gebieden, met name in de buurt van pompstations, drinkwaterbronnen en de oevers van de Drâa-rivier.

Om de hoeveelheid water die voor irrigatie wordt gebruikt te meten, moeten alle putten en boorgaten worden voorzien van watermeters. Een lokale commissie zal deze meters regelmatig controleren om de toestand van het grondwaterpeil te evalueren. Overtreders van deze maatregelen zullen worden vervolgd.

Lees ook: Totaalverbod watermeloenteelt in Marokko?

De beslissing van de gouverneur van Zagora volgt op de aanbevelingen van de provinciale watercommissie, die op 12 september bijeenkwam om oplossingen te vinden voor de aanhoudende droogte en de afnemende waterreserves. Verschillende organisaties hadden de gouverneur opgeroepen om het voorbeeld van naburige provincies te volgen en de teelt van watermeloenen te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team