Zoeken

Winter-Afrika Cup 2025 zorgt voor hoofdbrekens bij coaches

1 juli 2024 - 07:00 - Sport

©

Het besluit om de Afrika Cup 2025 in Marokko te houden van 21 december 2025 tot 18 januari 2026 heeft geleid tot bezorgdheid bij sportwaarnemers en coaches. Deze ongebruikelijke timing is het gevolg van de FIFA Club World Cup, die volgend jaar zomer in de Verenigde Staten plaatsvindt.

"We hadden verwacht dat de Afrika Cup niet in juni-juli 2025 zou zijn, maar eerder in januari of februari 2026," zegt de Marokkaanse journalist Nassim El Kerf. "Dit is verrassend, omdat het de eerste keer is dat het toernooi op deze data wordt gehouden." Hoewel een zomertoernooi aantrekkelijker zou zijn vanwege het weer en het toerisme, moest de Afrikaanse voetbalbond (CAF) zich aanpassen aan het FIFA-schema.

Lees ook: Algerije wil Afrika Cup 2025 in Marokko boycotten

Ook veranderingen in het format van de UEFA-competities speelden een rol bij de keuze voor deze data. Maar dit heeft gevolgen voor Europese clubs en spelers. "Er wordt veel gevraagd van voetballers," zegt de Belgische bondscoach van Oeganda, Paul Put. "Een Afrika Cup in deze periode betekent geen winterstop voor hen."

Olivier Dall’Oglio, coach van AS Saint-Étienne, is het daarmee eens. Hij geeft spelers normaal gesproken rust na de Afrika Cup, maar dat wordt nu moeilijk. "Het is belangrijk dat ze kunnen herstellen van de competitie, de reizen en de verandering van continent."

Lees ook: Officiële data Afrika Cup 2025 eindelijk onthuld!

Nabil Neghiz, assistent-bondscoach van Algerije, vindt juni en juli de ideale periode voor de Afrika Cup. "Nu beginnen ze na het einde van de competities direct aan een groot toernooi, zonder pauze en zonder echte voorbereiding." Hij wijst op het drukke schema van spelers als de Marokkaan Achraf Hakimi, die binnen een jaar de Club World Cup, de Afrika Cup en mogelijk het WK 2026 zal spelen, naast zijn clubverplichtingen. "Dit soort internationale competities zijn fysiek en mentaal zwaar voor spelers. Hoe meer ze spelen, hoe groter het risico op blessures."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team