26 januari 2023 - 08:00 - Marokkanen in het buitenland
Na de tragische dood van de achtjarige Mohamed Abdeselam, van wie onlangs het levenloze lichaam werd gevonden, zijn de bewoners van de wijk Loma Colmenar in Sebta woedend en boos.
Het jongetje uit Loma Colmenar is al begraven op de islamitische begraafplaats van Sidi Embarek. De vermoedelijke moordenaar is de 34-jarige Christian BP. Hij woonde in de naburige wijk Los Rosales. Beide wijken liggen dicht bij de grens met Marokko. "Dit is een rustige buurt, behalve het getoeter van auto’s die door de wachtzone naar Marokko rijden," vertelde Manal, een bewoonster van Loma Colmenar waar de kleine Mohamed woonde, aan El Confidencial.
Lees ook: Marokkaanse man doodgeschoten in Sebta
Op 18 december was de jongen met zijn vrienden de straat opgegaan om de overwinning van Messi met Argentinië te vieren. Hij keerde nooit naar huis. De arrestatie van de vermoedelijke moordenaar en zedendelinquent heeft niets veranderd aan het feit dat de bewoners nu in wantrouwen en angst leven. De moord op Mohamed heeft hen doen beseffen dat hun kinderen niet veilig zijn. Zij zijn gewend geraakt aan schietpartijen en geweld van drugsdealers, maar niet aan de moord op een van hun kinderen.
"Ik kan het nog steeds niet geloven," zegt de 43-jarige Abdellah, een vriend van de familie van Mohamed. "Dit is het eerste geval van moord op een kind in de 30 jaar dat ik bij het openbaar ministerie van de autonome stad werk. Dit is een klein grensstadje van 85.000 mensen waar iedereen iedereen kent," bevestigde de jeugdrechter van Sebta, José Luis Puerta. De kinderen in Sebta willen niet meer de straat op sinds deze tragedie. "Onze kinderen zijn bang, ze zijn getraumatiseerd en ze willen niet meer buiten gaan spelen," bevestigt Abdellah.
Lees ook: Politieagenten vervolgd voor mishandeling Marokkaanse vrouwen in Sebta
De dood van de kleine Mohamed, die volgens zijn buren "een zeer sociaal kind" was, heeft het vertrouwen van de bewoners van de wijk voorgoed geschaad. Ze eisen meer veiligheid. "We hebben meer beveiliging nodig. Hier is geen politie aanwezig en er kan van alles gebeuren".
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen