14 mei 2023 - 21:30 - Wereld
In Zwitserland heeft de Confederatie besloten om enkel nog de moslim-aalmoezeniers te betalen, die werken in federale centra. De bepaling is voorzien in het kader van de herziening van de asielwet en wordt met lede ogen aangezien door de kerken en joodse verenigingen. Ze verwerpen de maatregel.
De Confederatie wil de aalmoezeniersdiensten in de federale centra betalen, maar stelt voor om haar financiële bijdragen uitsluitend te concentreren "op de religieuze gemeenschappen die niet gerechtigd zijn een kerkelijke belasting te heffen", het gaat dus alleen om moslims, aldus 20min. Volgens de herziening van de asielwet is een financiering van ongeveer 450.000 Zwitserse frank per jaar voorzien. De Confederatie vindt het toekennen van deze bijdrage aan andere geloofsgemeenschappen synoniem aan een "dubbele betaling".
Lees ook: Vlaamse overheid wil erkenning drie moskeeën intrekken
Maar volgens de kerken staat de inschatting van Bern ver van de werkelijkheid. "Het gaat alleen om overheidsgeld in enkele kantons die directe bijdragen betalen aan kerken of religieuze gemeenschappen. Het gaat hier om specifieke diensten aan de bevolking van een kanton en niet om interventies in asielcentra", zeggen de kerken die het voorstel afwijzen.
Lees ook: Nederland: moslims "structureel gediscrimineerd" door banken
"Bovendien verschilt de situatie te veel van kanton tot kanton en zou een dergelijke regel op nationaal niveau niet op zijn plaats zijn. Met andere woorden, als de Confederatie de kerken zou financieren voor de pastors, zou er geen sprake zijn van een dubbele betaling", verklaren de religieuze leiders. Ze zien het ook als de invoering van een ongelijke behandeling van religies in Zwitserland.
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko