Zoeken

Akkoord over maritieme grenzen Marokko-Spanje nabij

7 oktober 2024 - 18:00 - Marokko

©

Meer dan twee jaar na de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje, en de vaststelling van een nieuwe routekaart met gezamenlijke doelen, waaronder de afbakening van de territoriale wateren, staan beide landen op het punt een akkoord te sluiten.

Volgens Alalam24 "hebben niet-officiële bronnen informatie gelekt over een op handen zijnde overeenkomst tussen Marokko en Spanje over de afbakening van de maritieme grenzen". Dit akkoord zou de exploitatie van maritieme rijkdommen reguleren, met speciale aandacht voor de onderzeese berg Tropic, die beschouwd wordt als een van de rijkste gebieden ter wereld wat betreft mineralen.

Lees ook: Marokko-Spanje: maritieme grensafbakening in een impasse

Als het akkoord wordt ondertekend, kan Marokko een belangrijke speler worden op de wereldmarkt voor zeldzame mineralen. Dit zou de onderhandelingspositie van Marokko ten opzichte van economische partners zoals China en Europa versterken. Het akkoord zou niet alleen de nationale soevereiniteit van Marokko over zijn natuurlijke hulpbronnen versterken, maar ook de economische ontwikkeling versnellen en de aantrekkingskracht van het land op nieuwe investeringen in industriële sectoren vergroten.

In 2020 keurde Marokko twee wetten goed met betrekking tot de afbakening van zijn territoriale wateren, inclusief de wateren rond de Canarische Eilanden. Door een conflict met de Canarische Eilanden over deze kwestie stelde Marokko de inwerkingtreding van deze wetten echter uit. De Canarische Eilanden willen dat de afbakening plaatsvindt in overeenstemming met het VN-Zeerechtverdrag.

Lees ook: Territoriale wateren: Marokko ziet af van unilaterale acties

Tot nu toe hebben Marokko en Spanje moeite om overeenstemming te bereiken over de soevereiniteit van Ceuta, Melilla, de Chafarinas-eilanden, het eilandje Perejil en de rotsen Vélez de la Gomera en Al Hoceima, die door Marokko worden opgeëist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team