Zoeken

CIA luidt alarm over Marokkaanse territoriale claimen

22 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zijn zorgen geuit over de Marokkaanse aanspraken op gebieden die onder Spaanse soevereiniteit vallen, waaronder Ceuta, Melilla, de Chafarinas-eilanden en de rots Peñón de Vélez de la Gomera.

In een document uit 2022, geciteerd door Huffpost, besprak de CIA de kwestie van territoriale en maritieme conflicten tussen Spanje en Marokko. "Marokko protesteert tegen de Spaanse controle over de kustgebieden Ceuta, Melilla en Peñón de Vélez de la Gomera, de eilanden Peñón de Alhucemas en de Chafarinas-eilanden, en de omliggende wateren," leest men in dit document. Beide landen claimen ook de soevereiniteit over het eilandje Perejil (Leila of Peterselie-eiland).

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

De Amerikaanse inlichtingendienst gaf ook aan dat "de gesprekken over een alomvattende maritieme afbakening, die grenzen stelt aan de exploratie van hulpbronnen en de toegang van vluchtelingen, niet zijn gevorderd sinds Marokko in 2002 de eenzijdige aanduiding door Spanje van een middenlijn vanaf de Canarische Eilanden verwierp." Verder voegde de CIA eraan toe dat "Marokko een van de belangrijkste vertrekpunten is voor illegale migratie vanuit Noord-Afrika naar Spanje."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team