Zoeken

Algerije mobiliseert tegen Franse erkenning Marokkaanse Sahara

30 juli 2024 - 23:50 - Marokko

©

De erkenning door Frankrijk van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara valt niet in goede aarde bij Algerije. Het land heeft het Parlement, politieke partijen en de media gemobiliseerd tegen de Franse beslissing.

Nog voordat Frankrijk officieel de erkenning van de Marokkaanse Sahara aankondigde op dinsdag, had Algerije al stappen ondernomen om Parijs op andere gedachten te brengen. In een donderdag uitgebracht persbericht sprak het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn "diepe afkeuring" uit over deze "onverwachte, ongepaste en contraproductieve" beslissing. Algerije beschuldigde Frankrijk van een "dubieus politiek spel" en een "goedkeuring van een koloniale daad", wat de vredesinspanningen in de regio zou belemmeren.

Lees ook: "Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

Naast het persbericht heeft Algerije ook het Parlement, politieke partijen en de media gemobiliseerd om de Franse beslissing tegen te gaan. De Nationale Raad van Algerije verklaarde: "De schandelijke beslissing van de Franse regering met betrekking tot de kwestie van de Westelijke Sahara gaat in tegen de gebruikelijke mondiale diplomatieke gang van zaken."

Volgens het Algerijnse parlement is deze beslissing niets minder dan een "afwijking" en een "niet gegarandeerde risico". Het vertegenwoordigt "een slechte inschatting en een falen van het management, wat neerkomt op een morele moord op de VN-inspanningen die dit dossier decennialang op dekolonisatie-tafel hebben gelegd", en een ongekende overtreding van de normen en de wereldwijde diplomatieke scène door het uitwisselen van principes tegen belangen.

De beslissing is volgens het Algerijnse Parlement ook "een overtreding door de officiële Franse autoriteiten van haar verplichtingen als permanent lid van de Veiligheidsraad en een schending van de internationale legitimiteit die verband houdt met de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad en zijn permanente leden bij de uitvoering van het akkoord van 1991, in overeenstemming met de beslissingen van de Verenigde Naties en de vereisten van het internationale recht."

Lees ook: Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

Diverse Algerijnse partijen, met nauwe banden met het "Paleis van El Mouradia", ondersteunen de regeringspositie. Het Front de Libération Nationale (FLN) uitte zijn "verontwaardiging" en noemde de Franse beslissing een "nieuwe provocatie van Algerije in het kader van de obstructie door Frankrijk van het proces en de inspanningen van de internationale gemeenschap om de internationale legitimiteit toe te passen." Het FLN stelde verder dat deze beslissing "geen enkel juridisch effect heeft zolang de enige wens van het Sahrawi-volk onafhankelijkheid en herstel van de soevereiniteit over het gehele grondgebied van de Sahrawi Republiek is."

Ook het Mouvement de la Société pour la Paix (MSP) uitte zijn ongenoegen en stelde dat de Franse beslissing "in strijd is met de resoluties van de Veiligheidsraad en verschillende internationale conventies." Het MSP verklaarde dat de beslissing "de waarden van de mensheid, democratie en het respect voor de soevereiniteit van volkeren om hun land terug te krijgen en hun naties op te bouwen schaadt."

Lees ook: "Over Sahara-kwestie mag geen enkel compromis met Algerije worden gesloten"

Het Rassemblement National Démocratique (RND) deelde een vergelijkbare mening. In een persbericht verklaarde het dat de beslissing van de Franse regering "met verdriet en verbazing" werd ontvangen. De partij veroordeelde ook "deze verdachte en medeplichtige beslissing, die indruist tegen de resoluties van de Verenigde Naties."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team