Zoeken

Algerije voert "oorlog van geruchten" tegen Marokko

21 september 2024 - 13:00 - Wereld

©

Volgens een Marokkaanse expert maken Algerijnse media misbruik van elke gelegenheid om een negatief beeld van Marokko te schetsen. Ze zouden zelfs niet terugdeinzen voor het verspreiden van valse informatie en kwaadaardige geruchten, zoals gebeurde tijdens de recente incidenten met migranten in Fnideq.

Abdel Fattah El-Fatihi, een onderzoeker gespecialiseerd in Sahara-aangelegenheden en Noord-Afrikaanse kwesties, stelt dat "de Algerijnse media, geleid door de principes van de zwarte propaganda van de Algerijnse militaire inlichtingendiensten, niet aarzelen om bepaalde kleine kwesties in het Marokkaanse ontwikkelingsproces te gebruiken om het interne politieke debat aan te wakkeren, door het te koppelen aan de gespannen relaties met Marokko."

Lees ook: Algerije beschuldigd van manipuleren Marokkanen

De expert stelt dat de Algerijnse media en inlichtingendiensten proberen de aandacht af te leiden van interne problemen in Algerije, zoals de omstreden presidentsverkiezingen en de economische en sociale moeilijkheden, door zich te richten op geïsoleerde incidenten in Marokko.

"Het militaire regime in Algerije ziet de Marokkaanse vooruitgang en grote projecten, samen met de versterkte onderhandelingspositie van Marokko in het kunstmatige conflict rond de Sahara, als een bedreiging voor het voortbestaan van het Algerijnse regime", aldus El-Fatihi. "Het regime wordt in verlegenheid gebracht door de vergelijkingen die het Algerijnse volk maakt tussen de verbeterde levensomstandigheden in Marokko en de situatie in eigen land, ondanks de olie-inkomsten."

Ahmed Nour Eddine, expert in Algerijns-Marokkaanse relaties, noemt het gedrag van Algerije "crimineel" en stelt dat het past in een strategie van "oorlog van geruchten en desinformatie" om Marokko’s reputatie internationaal te schaden en onrust te zaaien in het land zelf.

Lees ook: Algerije verbiedt Marokkaanse kleuren op televisie

Nour Eddine haalt voorbeelden aan van eerdere gevallen waarin Algerije valse informatie over Marokko zou hebben verspreid, zoals beelden van Palestijnse kinderen die werden gepresenteerd als slachtoffers van het Marokkaanse leger in Laayoune. Hij waarschuwt dat de Marokkaanse autoriteiten actie moeten ondernemen om deze "duivelse plannen" van de Algerijnse media te dwarsbomen en aan de kaak te stellen bij internationale journalistieke organisaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team