Zoeken

Vredesinstituut VS: "Sahara-conflict is voorbij"

19 augustus 2024 - 09:40 - Marokko

©

Het Amerikaanse Vredesinstituut (USIP) bevestigt dat het conflict rond de Sahara voorbij is. In een artikel van Thomas M. Hill, directeur van de Noord-Afrikaanse programma’s, wordt benadrukt dat een van de langstlopende conflicten in Afrika in juli ten einde kwam toen Frankrijk de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkende.

Hill stelt dat de erkenning door Frankrijk, in combinatie met het militaire overwicht van Marokko, de separatistische beweging Polisario geen andere keuze laat dan een vorm van autonomie binnen Marokko te accepteren. Hoewel dit een teleurstelling is voor het Polisario, is het volgens Hill de beste optie voor hen en hun bondgenoot Algerije om nu te onderhandelen over de best mogelijke vredesvoorwaarden met Marokko.

Lees ook: Frankrijk volgt Marokko en negeert Algerije

Het USIP herinnert eraan dat president Trump in 2020 al aankondigde dat de Verenigde Staten de "Marokkaanse soevereiniteit over de hele Westelijke Sahara" erkenden. Deze koerswijziging betekende steun voor het Marokkaanse voorstel uit 2007 voor autonomie in de Sahara als "de enige basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing" voor het conflict. Hoewel veel voorstanders van onafhankelijkheid, waaronder Algerije, Trumps verklaring destijds als een negatieve maar niet doorslaggevende wending zagen, zijn er sindsdien 37 landen gevolgd, met de Franse erkenning als beslissende factor.

"Als laatste koloniale macht in de Maghreb is Frankrijk ongetwijfeld de meest invloedrijke buitenlandse speler in de regio," schrijft Hill. "Frankrijk ziet zijn economische toekomst duidelijk verbonden met Marokko (en niet met Algerije). De beslissing om de neutraliteit over de Sahara-kwestie op te geven, weerspiegelt en versterkt een groeiende internationale consensus ten gunste van de Marokkaanse soevereiniteit."

Lees ook: Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

"De Europese oppositie tegen de Marokkaanse soevereiniteitsclaim is de afgelopen jaren afgezwakt, deels vanwege de toegenomen handel tussen Marokko en Europa, maar ook vanwege het Amerikaanse precedent," vervolgt Hill. Hij merkt op dat invloedrijke staten als China, Rusland, Turkije, Groot-Brittannië en Italië officieel neutraal blijven, maar vraagt zich af hoe lang dat nog zal duren.

"In de nabije toekomst zal het conflict over het grondgebied van de Westelijke Sahara feitelijk voorbij zijn, met slechts een handvol staten die nog pleiten voor Sahrawi-onafhankelijkheid", bevestigt Hill. "Gezien het militaire voordeel van Marokko heeft het Polisario geen andere optie dan een onderhandelde oplossing. Het Marokkaanse autonomiestatuut zal de facto de regeling worden, tenzij het Polisario in staat is om meer concessies te bedingen."

Lees ook: Marokko reageert krachtig op Algerijnse provocaties bij de VN

De expert concludeert dat het in het belang van het Polisario en zijn aanhangers is om de kans te grijpen om een akkoord met Marokko te sluiten. "Anders handelen zou neerkomen op het ontkennen dat een van de langstlopende conflicten in Afrika eindelijk zijn einde nadert."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team