Zoeken

Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

26 september 2024 - 22:10 - Wereld

©

Algerije heeft per direct een visumplicht ingesteld voor Marokkaanse staatsburgers. Dit heeft het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Ondanks de diplomatieke breuk met Marokko in augustus 2021, had Algerije tot nu toe de vrije doorgang van personen tussen beide landen gehandhaafd, "geleid door waarden van solidariteit en de menselijke en familiale banden die de twee broedervolken, Algerijnen en Marokkanen, verenigen".

Lees ook: Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen

De Algerijnse autoriteiten beweren echter dat Marokko misbruik heeft gemaakt van deze visumvrije regeling om de stabiliteit en nationale veiligheid van Algerije te ondermijnen. Marokko wordt beschuldigd van het organiseren van grootschalige netwerken voor georganiseerde misdaad, drugs- en mensenhandel, smokkel, illegale immigratie en spionage. Ook zou Marokko "zionistische inlichtingenagenten met Marokkaanse paspoorten" hebben ingezet om vrijelijk toegang te krijgen tot Algerijns grondgebied.

Deze "vijandige acties" van Marokko vormen volgens Algerije een directe bedreiging voor de nationale veiligheid, waardoor het land zich genoodzaakt ziet de visumplicht voor Marokkanen opnieuw in te voeren. De Algerijnse regering houdt Marokko als enige verantwoordelijk voor deze verslechtering van de bilaterale betrekkingen.

Lees ook: Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen

De beslissing van Algerije volgt op recente oproepen op sociale media in Marokko om een visumplicht in te stellen voor Algerijnse staatsburgers. Het lijkt erop dat de Algerijnse autoriteiten een dergelijke stap, die Marokko waarschijnlijk niet zelf zou hebben gezet, wilden voor zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team