25 mei 2020 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
Nordin is één van de vele Belgen met de dubbele nationaliteit die al drie maanden in Marokko vastzitten vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim. Hij kreeg een tiental dagen geleden een bericht waarin hem werd bevestigd dat hij met de laatste repatriëringsvlucht naar België zou mogen vertrekken. Maar dat liep heel anders af.
"We bevestigen dat U werd geselecteerd voor de laatste humanitaire terugvlucht die deze week gepland staat.", schreef de ambassade van België in Marokko. Nordin was dolblij, hij zou eindelijk zijn vijf jonge kinderen terugzien.
"Ik ben Belg! Mijn vijf kinderen zijn allemaal minderjarig en wachten op me in België. Dus toen ik eindelijk de bevestiging kreeg dat ik was geselecteerd voor de laatste vlucht dacht ik echt dat deze nachtmerrie eindelijk ging eindigen.", zegt de Brusselaar.
Nordin werd met een bus vanuit Tanger na de luchthaven van Casablanca vervoerd. Daar was het chaotisch. "Er was een ongelooflijke file in de luchthaven en geen enkele veiligheidsmaatregel. We waren allemaal tegen elkaar geplakt." Na lang wachten kreeg hij te horen dat hij niet mee mocht omdat hij er een probleem was met zijn adres in België.
"Ze vertelden me dat er een probleem was met mijn domiciliëring in België en dat ze dat via mijn nationaal nummer hadden ontdekt. Het ging echter om een onbelangrijk probleem bij de gemeente. En ik moet terugkeren om het te kunnen regelen." Nordin vulde zijn nationaal nummer in op alle documenten die hij moest invullen om te worden gerepatrieerd. Hij begrijpt daarom niet waarom hij pas in Casablanca te horen kreeg dat er een probleem was.
Na uren wachten zonder antwoorden op zijn vragen besloot hij opnieuw om uitleg te vragen aan de vrouw van wie hij had vernomen dat er iets fout was. Ze antwoordde dat ze geen tijd had voor hem en belde de politie en de ambassadeur van België. Het gesprek met de diplomaat verliep ook niet goed. De ambassadeur was "onaangenaam".
Nordin beleefde de hele situatie als een vernedering. "Het is een enorme vernedering, ze behandelen me als een rotte vis. Het was nog erger met de ambassadeur die onvoorstelbaar arrogant was. Hij durfde me zelfs te vragen of ik geld wilde... Ik ben teleurgesteld, het is een ramp. Ik heb veel e-mails gestuurd, zonder antwoorden te krijgen. Ik ben al bijna drie maanden van mijn gezin gescheiden en er is niemand om ons te helpen."
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen