Zoeken

Waarom China op Marokko rekent voor zijn fabrieken

8 september 2024 - 06:00 - Economie

©

Chinese bedrijven zien Marokko als een aantrekkelijke uitvalsbasis voor de productie van elektrische autobatterijen en onderdelen. Met een investering van bijna 10 miljard euro hopen ze toegang te krijgen tot de Amerikaanse en Europese markt, terwijl ze tegelijkertijd handelsbelemmeringen omzeilen.

Volgens Kyle Chan, onderzoeker aan de Universiteit van Princeton, is dit de belangrijkste drijfveer achter de Chinese interesse in Marokko. Hij wijst op de Amerikaanse Inflation Reduction Act, die belastingvoordelen biedt voor batterijen die gemaakt zijn met componenten uit landen waarmee de Verenigde Staten een vrijhandelsakkoord hebben, waaronder Marokko.

Lees ook: China omzeilt Amerikaanse heffingen via Marokko

Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van essentiële grondstoffen voor batterijproductie in Marokko. Zo bouwt het Chinese bedrijf China Electronics Corporation de eerste kobaltsulfaatfabriek van het land in Guemassa, ten zuiden van Marrakech. Deze fabriek, die in 2025 moet openen, is een van de paradepaardjes van het Marokkaanse mijnbouwbedrijf Managem. Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 5800 ton zal de fabriek voornamelijk Renault leveren, maar ook BMW en Glencore behoren tot de klanten.

Daarnaast plant Managem in 2025 een koperfabriek te openen in Tiznit. Koper is onmisbaar voor elektromotoren en laadpalen. Hoewel de koperreserves in Marokko op meer dan 600.000 ton worden geschat, verwachten experts dat vooral fosfaat, waarvan Marokko 70% van de wereldreserves bezit, steeds belangrijker zal worden. Dit komt door de groeiende populariteit van lithium-ijzer-fosfaatbatterijen in elektrische voertuigen wereldwijd, een trend die al duidelijk zichtbaar is in China.

Lees ook: Chinese megaprojecten in Marokko

Marokko biedt Chinese bedrijven dus niet alleen een gunstige uitgangspositie voor toegang tot westerse markten, maar ook een rijke bron van grondstoffen voor de productie van elektrische autobatterijen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team