Zoeken

Sahara-rel: Marokkaans paviljoen gesloten op Olympische Spelen

6 augustus 2024 - 08:50 - Sport

©

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft geleid tot de sluiting van het Marokkaanse paviljoen op de Olympische Spelen door de burgemeester van Île-Saint-Denis, Mohamed Gnabaly. Gnabaly, van Senegalese afkomst en getrouwd met een Algerijnse, staat bekend om zijn nauwe banden met de Algerijnse ambassadeur Said Moussi, die onlangs door Algerije werd teruggeroepen na de beslissing van Parijs. Het Marokkaanse consulaat in Villemomble heeft gereageerd op deze plotselinge beslissing.

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara lijkt Île-Saint-Denis niet te bevallen. Zaterdag besloot burgemeester Mohamed Gnabaly het Marokkaans paviljoen (Maison du Maroc) in Station Afrique (een soort fanzone nabij het Olympisch Dorp) te sluiten. Dit gebeurde na een concert van de Marokkaanse Saharaanse zangeres Saida Charaf, waarin zij haar liefde voor haar geboortegrond uitsprak en Frankrijk bedankte voor de erkenning van de Marokkaanse Sahara. Eerder zong Saida Charaf haar lied "Mani", waarin ze de Marokkaanse identiteit van haar thuisregio en de banden tussen de Sahrawi’s en de Marokkaanse sultans en koningen benadrukte. Dit irriteerde de pro-Algerijnse burgemeester, die het concert stopzette en vervolgens het paviljoen sloot. Marokkanen werd de toegang ontzegd tot de locatie, die bedoeld was om Afrikaanse atleten, kunstenaars, culturen en volkeren te vieren in het kader van de Olympische Spelen Parijs 2024.

Lees ook: Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

In een verklaring op Instagram rechtvaardigde de burgemeester zijn besluit: "Politiek hoort niet thuis in Station Afrique. De stad is volledig neutraal over de kwestie van de Westelijke Sahara en weigert elke instrumentalisering van haar positie. Het Marokkaanse volk wordt niet getroffen door dit besluit, maar wel de Marokkaanse autoriteiten in Frankrijk die hun beloften niet zijn nagekomen en daarmee de goede verstandhouding tussen de volkeren hebben geschaad." Hij beweert dat hij "persoonlijk moest ingrijpen tijdens het concert van de Marokkaanse zangeres om de geest van neutraliteit, eenheid en broederschap van Station Afrique te herinneren" vanwege de "passiviteit van de vertegenwoordiging van het Koninkrijk Marokko".

Lees ook: Frankrijk neemt kaart van Marokko met Sahara aan

Het Marokkaanse consulaat in Villemomble reageerde snel. In een verklaring op X noemde het de sluiting van het Marokkaans paviljoen een "geïsoleerde actie van duidelijke onrust" en een "eenzijdige en willekeurige beëindiging" door burgemeester Gnabaly, omdat "verschillende leden van de gemeenteraad zich tegen deze beslissing hebben uitgesproken". Volgens het consulaat vormt de spontane uiting van een mening door Saida Charaf "geen politisering van de Spelen, geen belemmering voor de neutraliteitsbeloften en zeker geen rem op de goede verstandhouding tussen landen". "Integendeel, het illustreert de vrijheid van meningsuiting van een Marokkaanse kunstenaar, afkomstig uit de zuidelijke provincies, die simpelweg een actueel feit onder de aandacht heeft gebracht dat Frankrijk en de Fransen interesseert, in de grootste vriendschap en in een geest van gezelligheid die door het publiek zelf werd gewaardeerd," voegde het consulaat eraan toe. Het consulaat "dat altijd zeer goede relaties heeft onderhouden met de gekozen functionarissen van het stadhuis van Île-Saint-Denis, verwacht excuses voor deze ernstige en ondoordachte uitglijder van de burgemeester van de stad en behoudt zich het recht voor om passende maatregelen te nemen om genoegdoening te eisen en de waarheid te herstellen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team