Zoeken

Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

1 september 2024 - 18:50 - Wereld

©

Spanje heeft sinds juli het patrouilleschip Isla Pinto (P-84) gestationeerd in Melilla. Dit schip heeft als taak om de wateren rond Melilla, Ceuta en de Spaanse eilanden en rotsen die door Marokko worden opgeëist, te bewaken.

Met deze permanente aanwezigheid wil Spanje een duidelijke boodschap sturen naar Marokko. Commandant Manuel Ángel López van de Isla Pinto vertelde aan El Faro de Ceuta: "In Ceuta en Melilla moeten we Marokko eraan herinneren dat Spanje nog steeds de eigenaar is van beide steden en dat ze territoriale wateren hebben met een reeks rechten die moeten worden gerespecteerd." Hij voegde eraan toe dat de Spaanse marine actief is in het vitale gebied van de Straat van Gibraltar en dat de Marokkaanse marine moet weten dat Spanje en de Guardia Civil waakzaam zijn.

Lees ook: Spaanse minister bezoekt omstreden eilanden, Marokko niet blij

De Spaanse marine voert al enkele maanden regelmatig bewakings- en afschrikkingsoperaties uit in het gebied met de Isla Pinto. Het schip patrouilleert ook rond Ceuta en de Spaanse eilanden en rotsen zoals Al Hoceima, Vélez en Chafarinas, die door Marokko worden opgeëist. De Isla Pinto, die in juni 2023 in dienst is genomen, is 20,50 meter lang, 4,9 meter breed, heeft een topsnelheid van 32 knopen en kan een bemanning van tien man vervoeren.

Lees ook: Perejil-eiland (Leila): Spanje provoceert Marokko

De president van Melilla, Juan José Imbroda, heeft zijn zorgen geuit over de aanhoudende claims van Marokko. Hij betreurt het dat Marokko een beleid voert dat "schadelijk is voor het Spaanse volk". Hij bekritiseerde de Spaanse regering voor haar "uitstekende relaties" met Marokko, terwijl Rabat "doet wat het wil", zelfs als dat negatieve gevolgen heeft voor Spanje en de Spanjaarden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team