Zoeken

Cocaïne, miljoenen en jachten: de ondergang van Dubai’s ’Monte Christo

12 oktober 2024 - 09:40 - Marokko

©

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen heeft vijftien jaar cel geëist tegen Youssef Ben Azza (37). De aanklager beschuldigt hem van het leiden van een criminele organisatie die in 2020 meer dan 15.000 kilo cocaïne invoerde.

De zaak is een van de meest opvallende die voortkomt uit de kraak van Sky ECC, het versleutelde berichtenplatform dat door criminelen werd gebruikt. Ben Azza, die vanuit Dubai opereerde, zou volgens de aanklager miljoenen per maand hebben verdiend met cocaïnehandel. "Hij is in korte tijd uitgegroeid tot drugsbaron die tot de absolute top van de cocaïnehandel gerekend mag worden", aldus de officier van justitie.

Lees ook: Drugsbaron "Dikke Nordin" door Dubai uitgeleverd

Ben Azza, ook bekend onder aliassen als ’Benz’ en ’Monte Christo’, werkte samen met een netwerk van vertrouwelingen, waaronder familieleden. Ze zorgden voor de invoer van de cocaïne via de haven van Antwerpen, de uithaling van de drugs en de opslag ervan in geheime bergplaatsen. De bende hield zelfs een loonadministratie bij voor de medewerkers.

De organisatie van Ben Azza wordt verdacht van zes succesvolle drugstransporten in 2020. De ladingen cocaïne varieerden van 250 tot 10.000 kilo, met een totale straatwaarde van honderden miljoenen euro’s. Bij een van de transporten werden koeriers van de bende overvallen door Nederlandse Marokkanen, die hen een deel van de cocaïne afhandig maakten. Ben Azza beval vervolgens aan zijn organisatie om zich te bewapenen.

Lees ook: Karim na klopjacht opgepakt voor moord op Guardia Civil-agenten

Ben Azza, die in enkele maanden tijd 33 miljoen euro zou hebben verdiend, was niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij staat internationaal geseind en België heeft zijn uitlevering gevraagd aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij verbleef namelijk lange tijd in Dubai. Op een van de foto’s in het Emiraat is volgens de procureur tevens "te zien hoe de moeder van Ben Azza poseert in een Ferrari." Mogelijk verblijft hij inmiddels in Marokko, dat zijn onderdanen niet uitlevert. Naast de celstraf is ook een boete van 120.000 euro geëist. Tegen de andere bendeleden zijn straffen geëist van 18 maanden tot 6 jaar cel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team