Zoeken

Karim El Baqqali kiest voor Spaanse cel boven Marokkaanse wraak

30 september 2024 - 07:00 - Marokko

©

Karim El Baqqali, de man die verdacht wordt van de dood van twee Spaanse agenten in de haven van Barbate afgelopen februari, heeft zich vorige week overgegeven aan de Spaanse autoriteiten. Hij was zeven maanden voortvluchtig en hield zich schuilgehouden in Tanger.

El Baqqali, ook bekend onder de namen Karim Gabarde en El Enfacao, wordt ervan verdacht de bestuurder te zijn geweest van de drugboot die de agenten aanreed. Hij stak vorige week donderdag de Straat van Gibraltar over om zich aan te geven. Zijn advocaat noemt dit een "moedige beslissing" en zegt dat El Baqqali dit uit eigen vrije wil deed. Andere bronnen melden echter aan de krant Europa Sur dat hij dit deed omdat drugsbaronnen in Marokko zijn familie bedreigden.

Lees ook: Spanje zoekt Marokkaan die twee Guardia civil doodde

De verdachte is de neef van Abdellah El Merabet, alias Pus Pus, die door de Spaanse politie wordt beschouwd als een van de grootste drugshandelaren aan de Costa del Sol. Zijn criminele activiteiten werden na de dood van de twee agenten ernstig verstoord. Volgens Spaanse media zag Abdellah El Haj Sadek El Membri, alias "Messi van de hasj", een van de meest gezochte criminelen door Europol die sinds 2019 in Marokko verblijft, het niet zitten dat El Baqqali zich in het koninkrijk schuilhield en daar zijn activiteiten voortzette. Hij zou Pus Pus hebben gevraagd om El Baqqali over te halen zich over te geven.

De advocaat van Karim El Baqqali noemt dit "nonsens", maar bronnen dicht bij het onderzoek bevestigen deze theorie. "Het lijkt erop dat zijn oom het meest aandringt en zegt dat ze voor zijn familie zullen zorgen en dat ze niets tekort zullen komen tijdens zijn gevangenisstraf in Spanje. Hij is zelfs bereid om de hoge schadevergoeding te betalen die de rechtbank El Baqqali zal opleggen voor de families van de overleden agenten. Dit zou een verzachtende factor kunnen zijn bij zijn veroordeling, net als het feit dat hij heeft besloten zich over te geven, te bekennen en mee te werken met justitie," zeggen ze.

Lees ook: Karim na klopjacht opgepakt voor moord op Guardia Civil-agenten

Karim El Baqqali zou de deal hebben geaccepteerd uit angst om in Marokko te worden gearresteerd en daar zijn straf te moeten uitzitten, omdat er geen uitleveringsverdrag met Spanje bestaat. "Marokko levert zijn onderdanen niet uit aan andere landen," zegt een bron. Zijn advocaten hebben een overeenkomst gesloten met agenten van de UCO in Madrid om hem aan te klagen voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie, dat niet op de hoogte is van deze geheime overeenkomst, beschuldigt El Baqqali echter van moord en poging tot moord. De Marokkaan wordt al een week vastgehouden in Ingreso de Puerto en zal waarschijnlijk in de komende dagen worden overgebracht naar een gevangenis dichter bij de Costa del Sol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team