Zoeken

Commando’s voorkomen ongewenste foto’s op Marokkaanse bruiloften

25 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Deze zomer hebben veel bruidsparen in Marokko een beroep gedaan op de diensten van zogenaamde ’commando’s’ om te voorkomen dat er foto’s worden genomen tijdens hun huwelijksfeest en dat deze op sociale media worden gedeeld.

Het beroep van ’commando’ is in opkomst in Marokko. Hun taak is om te voorkomen dat gasten op bruiloften of privéfeesten foto’s maken en deze zonder toestemming van het bruidspaar of de organisatoren op sociale media publiceren, wat wordt beschouwd als een "schending van de privacy". Bronnen van Hespress bevestigen dat deze ’commando’s’ deze zomer meer in trek zijn dan vorig jaar. "Steeds meer Marokkaanse steden maken gebruik van deze diensten, die momenteel erg populair zijn in Casablanca en sommige steden in het noorden waar ze zijn ontstaan", aldus de bronnen.

Lees ook: Gesponsorde bruiloften zorgt voor verdeeldheid in Marokko

"Bruidsparen in Casablanca zijn steeds vaker gebruik gaan maken van deze service als oplossing voor een probleem waar Marokkaanse bruiloften mee te maken hadden, namelijk het lekken van trouwfoto’s naar sociale media", zegt Siham Bendades, hoofd van een team commando’s in Casablanca. Ze voegt eraan toe dat het team ook aanvragen van buiten Casablanca ontvangt, "met name in Khouribga en Berrechid, en zelfs buiten de regio, zoals in Meknes".

Om uitglijders tijdens deze feesten te voorkomen, informeren de bruidsparen of organisatoren hun gasten "dat het nemen van foto’s verboden is en dat er een speciaal team is dat hierop toeziet", legt Bendades uit. Om zich te onderscheiden van de gasten dragen de ’commando’s’ een badge. Steeds meer Marokkanen beginnen "dit beroep en het belang ervan te begrijpen", aldus Bendades, die verzekert dat "de gasten op deze feesten met flexibiliteit worden behandeld".

Lees ook: Marokkaanse cateraars klagen over laag aantal bruiloften

Op de vraag of dit beroep legaal is, antwoordt Bendades: "Het contract is in eerste instantie tussen de familie en de gasten, en wij bieden als ’tussenpersoon’ een specifieke dienst op het gebied van particuliere beveiliging... Het probleem deed zich slechts één keer voor met een Marokkaanse die in het buitenland woont, van wie de vader vond dat het verzoek om de foto’s die ze had genomen te verwijderen in strijd was met de wet, en dat er geen wettelijke basis was om haar telefoon te doorzoeken, maar hij begreep uiteindelijk dat we handelden op verzoek van de familie en dat ons initiatief niet persoonlijk was".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team