Zoeken

Daling prijs olijfolie op komst in Marokko?

23 oktober 2024 - 06:00 - Marokko

©

Een Marokkaanse professional in de olijfsector ontkent dat de prijs van olijfolie op de Marokkaanse markt is gestegen tot 140 of 150 dirham per liter.

In een interview met Kech24 stelt hij dat de inkoopprijs van olijven tussen de 12 en 15 dirham per kilo ligt. Hij baseert dit op bezoeken aan verschillende olijfmolens, waar hij zag dat de literprijs voor olijfolie tussen de 110 en 120 dirham ligt.

Lees ook: Marokko schrapt importheffingen op olie en vlees

Volgens de handelaar is het zelfs mogelijk dat de prijs binnenkort daalt. Er is nog tijd voor olijfmolens die nog niet open zijn om hun deuren te openen en olijfolie te produceren. Sommige molens blijven dit jaar echter gesloten vanwege de tegenvallende olijfoogst. Ook de hoge kosten voor onderhoud en reiniging van de molens spelen een rol.

Lees ook: Productie olijfolie fors gedaald, Marokkaanse consumenten dupe

De handelaar erkent dat de import van olijfolie uit Spanje en Tunesië, een maatregel van de Marokkaanse overheid om de prijsdruk te verlichten, kan helpen. Hij benadrukt echter dat Marokkaanse olijfolie uniek is vanwege de hoge kwaliteit en de bijzondere smaak. Ook ontkent hij dat handelaren olijfolie van vorig jaar achterhouden om de prijs op te drijven. Er is geen sprake van een monopolie, zegt hij. De olijfoogst was vorig jaar klein en de olie is volledig uitverkocht, vooral de authentieke, onvervalste olie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team