Zoeken

Ernstige beschuldigingen tegen Marokko

26 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Abdul-Malik al-Houthi, de leider van de door Iran gesteunde Houthi-beweging in Jemen, heeft scherpe kritiek geuit op de positie van Marokko met betrekking tot de Palestijnse zaak. Hij prees tegelijkertijd de Marokkanen die zich verzetten tegen de normalisatie van de betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël.

In een toespraak die donderdag werd uitgezonden op een aan de Houthi’s gelieerde zender, beschuldigde Abdul-Malik al-Houthi Marokko ervan een "medewerker, verrader en medeplichtige van de Israëlische vijand" te zijn. Hij bekritiseerde het koninkrijk omdat het zijn economische samenwerking met Israël heeft uitgebreid.

Lees ook: Ismail Haniyeh: massale eerbetoon in Marokko

Abdul-Malik Al-Houthi betoogde dat de houding van Marokko ten aanzien van de Palestijnse zaak in strijd is met de gevoelens en aspiraties van de Arabische en islamitische gemeenschappen. Hij sprak zijn teleurstelling uit over wat hij beschreef als een grote kloof tussen de acties van de Marokkaanse regering en de waarden van de Islam en de Koran. Daarnaast benadrukte hij dat er een duidelijk onderscheid is tussen het beleid van de Marokkaanse regering en de gevoelens van het Marokkaanse volk. Hij prees de voortdurende weerstand van de Marokkanen tegen de normalisatie van de betrekkingen met Israël en wees op het bestaan van een "voortdurende beweging" in het land die de Palestijnse zaak steunt.

Lees ook: Handel tussen Marokko en Israël explodeert

Historisch gezien heeft Marokko altijd openlijk de Palestijnse zaak gesteund en zich ingezet voor de rechten van de Palestijnen. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël in oktober 2023 heeft Koning Mohammed VI, die voorzitter is van het Al-Quds Comité, herhaaldelijk opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Het koninkrijk heeft ook humanitaire hulp naar Gaza gestuurd, waaronder voedsel, water en medicijnen. In juli benadrukte de Koning in zijn Troonrede de noodzaak van een echte oplossing voor de Palestijnse crisis en pleitte voor een twee-statenoplossing, met Gaza als onderdeel van een onafhankelijke Palestijnse staat en Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team