Zoeken

Ismail Haniyeh: massale eerbetoon in Marokko

4 augustus 2024 - 21:00 - Marokko

©

De moord op Ismaïl Haniyeh, de leider van Hamas, die deze week in Iran werd gedood, heeft Marokkanen geschokt. Het Nationaal Actiecomité voor Palestina, dat linkse partijen en de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) verenigt, roept op tot massale mobilisatie.

Na de oproep van Hamas tot een "dag van woede" op vrijdag, voor de begrafenis van zijn leider die twee dagen eerder werd gedood bij een aanval die door de islamitische beweging en Teheran aan Israël wordt toegeschreven, organiseerde het Nationaal Actiecomité voor Palestina een bijeenkomst in Rabat.

Lees ook: Protesten in Tetouan na moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh

Duizenden Marokkanen verzamelden zich zaterdag in het centrum van de hoofdstad om steun te betuigen aan het Palestijnse volk en om de normalisatie met Israël te veroordelen. Ze zwaaiden met Palestijnse vlaggen, droegen portretten van Ismaïl Haniyeh en een kartonnen kist met zijn afbeelding. De demonstranten marcheerden naar het parlement met zwart-witte keffieh-sjaals om hun schouders. Ze scandeerden leuzen zoals "Groeten uit Rabat aan onze vrienden in Gaza en de Qassam-brigades (de gewapende tak van Hamas)" en "Het volk wil een einde aan de normalisatie". Deze boodschappen waren ook te zien op hun borden. Sommige betogers verbrandden zelfs de Israëlische vlag.

Halima Hilali, een 64-jarige demonstrant, beschreef Ismaïl Haniyeh als een leider van Palestina en een symbool dat hen aanzet tot protesteren. Ze voegde eraan toe dat de oorlog in Gaza "een schande is voor de mensheid die niets doet". Nabil Nasseri, 42 jaar oud en afkomstig uit Salé, benadrukte: "Demonstreren is het minste wat we kunnen doen om onze Palestijnse broeders te helpen. Ik denk dat alle moslims dit zouden moeten doen." Hij vervolgde: "We kunnen geen relaties hebben met een groep criminelen, we hopen op het einde van de betrekkingen met Israël." Volgens hem zal de moord op Haniyeh niet ongestraft blijven en hebben Hamas en Teheran de intentie om zijn dood te wreken.

Lees ook: Ex-premier Marokko op begrafenis Hamas-leider Ismail Haniyeh

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en de Hamas hebben veel Marokkanen en politieke partijen hun steun aan Palestina betuigd. Ze roepen Marokko, dat in december 2020 onder leiding van de Verenigde Staten de diplomatieke betrekkingen met Israël heeft hervat in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, op om de banden met Tel Aviv te verbreken, zoals het koninkrijk dat in 2000 deed als reactie op het geweld van Israël tijdens de tweede Intifada.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team