Zoeken

Israël nodigt Marokkaanse journalisten uit voor Gaza-bezoek

16 augustus 2024 - 08:50 - Marokko

©

Ondanks de protesten in Marokko tegen de aanvallen van Israël in de Gazastrook, heeft Hassan Kaabia, de huidige hoofd van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat, een bijeenkomst georganiseerd met een groep Marokkaanse journalisten.

Deze ontmoeting vond plaats op maandag 12 augustus en stond in het teken van een mogelijke "professionele reis" naar Israël, meldt AlYaoum24.

Lees ook: Steun van Marokkanen voor normalisatie met Israël sterk afgenomen

Tijdens deze bijeenkomst, waaraan acht Marokkaanse journalisten deelnamen, lichtte Kaabia hen in over de details van deze reis, die volledig wordt gefinancierd door de Israëlische overheid onder leiding van premier Netanyahu. Kaabia, die van Druzen-afkomst is, benadrukte dat het doel van de reis was om "de situatie ter plaatse in Gaza" te observeren. Hij verzekerde de journalisten dat zij "vrij zouden zijn om over de oorlog te schrijven op basis van hun eigen waarnemingen."

Deze reis komt in een tijd waarin de relaties tussen Marokko en Israël, die in 2020 werden genormaliseerd met hulp van de Verenigde Staten, onder druk staan door de escalatie van geweld in Gaza. Onlangs voerde het Israëlische leger een bloedige aanval uit op de Al-Tabi’een school in Gaza, waarbij minstens 90 mensen om het leven kwamen. Dit heeft geleid tot verontwaardiging in Marokko, vooral binnen linkse en islamistische kringen, die oproepen tot een onmiddellijke breuk met Israël als teken van solidariteit met het Palestijnse volk.

Lees ook: Marokkaans verzet hekelt miljardendeal spionagesatelliet met Israël

Daarnaast hebben verschillende Marokkaanse ngo’s, waaronder de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, opgeroepen tot een vreedzame mars in Rabat om te protesteren tegen de vernietigende oorlog in Gaza.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team