Zoeken

Steun van Marokkanen voor normalisatie met Israël sterk afgenomen

10 juni 2024 - 11:20 - Marokko

©

Steeds minder Marokkanen staan positief tegenover de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door de Arab Barometer, in samenwerking met het Marokkaanse Instituut voor Beleidsanalyse (MIPA).

De steun is gedaald van 30% in 2022 naar 13% nu, zoals uiteengezet door Mohamed Abu Falgha, de directeur van politieke communicatie van de Arab Barometer, tijdens een persconferentie in Rabat.

Lees ook: Protest op universiteit Tetouan tegen academisch akkoord met Israël

De afnemende steun komt op een moment dat de spanningen in het Midden-Oosten hoog oplopen. Uit de peiling blijkt dat 47% van de respondenten meent dat de regering van Benjamin Netanyahu niet daadwerkelijk betrokken is bij een tweestatenoplossing tussen Palestina en Israël. Slechts 24% van de ondervraagde Marokkanen gelooft dat het Israëlische volk overtuigd is van de levensvatbaarheid van deze oplossing.

Lees ook: Wapenlading voor Israël: Marokko onder druk om schip te blokkeren

De bevindingen komen op een moment dat de steun onder de Marokkaanse bevolking en politieke partijen voor Palestina groeit, vooral sinds de recente conflicten tussen Israël en Hamas. Velen roepen op tot het verbreken van de banden met Israël, vergelijkbaar met de actie die Marokko ondernam in 2000. Destijds schortte het koninkrijk de diplomatieke betrekkingen op in reactie op Israëlische geweld tijdens de Tweede Intifada.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team