Zoeken

Europa blokkeert geldtransfers van Marokkaanse diaspora

28 september 2024 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Een nieuwe Europese richtlijn zorgt voor onrust bij Marokkaanse autoriteiten en banken. De richtlijn, oorspronkelijk bedoeld om de activiteiten van Britse banken na de Brexit te reguleren, heeft onbedoelde gevolgen voor Marokkaanse banken in de Europese Unie. Deze banken spelen een cruciale rol in het faciliteren van geldtransfers van Marokkanen die in het buitenland wonen naar hun thuisland.

De vrees bestaat dat de nieuwe regels de geldstroom naar Marokko aanzienlijk kunnen verminderen, wat negatieve gevolgen zou hebben voor de Marokkaanse economie. Abdellatif Jouahri, de gouverneur van de Marokkaanse centrale bank, uitte zijn zorgen tijdens een recente persconferentie.

Lees ook: Marokkaanse diaspora reddingsboei Marokkaanse economie

Marokkaanse autoriteiten en banken zijn in gesprek met de Europese Commissie en autoriteiten in verschillende EU-landen om tot een oplossing te komen. Er staat een nieuwe onderhandelingsronde gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar.

Naast de mogelijke impact op geldtransfers, maakt Jouahri zich ook zorgen over de toenemende beperkingen voor Marokkaanse banken in sommige EU-landen. Hij waarschuwt dat de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa de situatie verder zou kunnen bemoeilijken.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

Geldtransfers van Marokkanen in het buitenland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2023 bereikten ze een recordhoogte van 115,3 miljard dirham, een stijging van 4,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Frankrijk, Spanje, Saoedi-Arabië en Italië zijn de belangrijkste bronnen van deze transfers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team