Zoeken

Frankrijk en Europa niet eens over Marokkaanse Sahara

2 augustus 2024 - 09:00 - Wereld

©

De Europese Unie heeft de Franse uitspraken over de kwestie van de Sahara genuanceerd. Terwijl Parijs woensdag zijn "duidelijke en constante" steun voor het Marokkaanse autonomieplan bevestigde, benadrukte Brussel dat haar eigen standpunt, hoewel gunstig voor een onderhandelde oplossing, ongewijzigd blijft.

"Het is aan elke lidstaat om te reageren op basis van zijn eigen standpunten. Het gemeenschappelijke standpunt van de Europese Unie in dit verband blijft ongewijzigd", aldus een woordvoerder van de Europese diplomatie. De Europese Unie blijft de inspanningen van de Verenigde Naties steunen om een "rechtvaardige, realistische en duurzame" oplossing voor het conflict te vinden, in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad.

Lees ook: Koning Mohammed VI bedankt Frankrijk voor steun Sahara (volledige brief)

Deze nuance komt nadat de Lees ook: Franse president Emmanuel Macron dinsdag de steun van Frankrijk voor het Marokkaanse autonomieplan had bevestigd, dat hij omschreef als "de enige basis om tot een rechtvaardige politieke oplossing te komen". Deze aankondiging sluit aan bij het Spaanse standpunt, dat in maart 2022 werd aangenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team