Zoeken

Frankrijk-Algerije: diplomatieke rel na erkenning Marokkaanse Sahara

31 juli 2024 - 16:20 - Wereld

©

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft geleid tot een diplomatieke crisis met Algerije. Algerije reageerde woedend op de Franse steunbetuiging aan het Marokkaanse autonomieplan en riep onmiddellijk zijn ambassadeur in Frankrijk terug.

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte in een officiële verklaring bekend dat de diplomatieke vertegenwoordiging in Frankrijk voortaan wordt waargenomen door een zaakgelastigde. Deze stap volgde kort nadat de Franse president Emmanuel Macron in een brief aan Koning Mohammed VI stelde dat "het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit vallen".

Lees ook: Sahara: volledige brief van Emmanuel Macron aan Koning Mohammed VI

Algerije veroordeelde de Franse positie scherp en beschuldigde de Franse regering ervan "het koloniale feit dat aan de Westelijke Sahara is opgelegd, openlijk en categorisch te steunen". Volgens Algerije negeert Frankrijk hiermee het recht van het Sahrawi-volk op zelfbeschikking en ondermijnt het de inspanningen van de Verenigde Naties om de dekolonisatie van de Sahara te voltooien.

Lees ook: Algerije mobiliseert tegen Franse erkenning Marokkaanse Sahara

De Algerijnse regering waarschuwde ook voor de mogelijke gevolgen van deze beslissing en benadrukte dat Frankrijk als permanent lid van de Veiligheidsraad een bijzondere verantwoordelijkheid heeft om de internationale wetgeving te respecteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team