Zoeken

Koning Mohammed VI bedankt Frankrijk voor steun Sahara (volledige brief)

1 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft de Franse president Emmanuel Macron bedankt voor zijn duidelijke steunbetuiging aan de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. In een brief aan Macron spreekt de monarch zijn waardering uit voor de "duidelijke en sterke positie" die Frankrijk inneemt in deze kwestie.

De Koning is vooral verheugd dat Frankrijk het Marokkaanse voorstel voor autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit als enige basis voor een oplossing van dit regionale conflict beschouwt. Door de juridische aanspraken en historische rechten van Marokko te erkennen, draagt Frankrijk bij aan een positieve internationale dynamiek, aldus de koning.

Lees ook: WK-futsalduel Marokko-Tadzjikistan: waar en wanneer te zien?

Dankzij de veranderde Franse houding ziet de koning veelbelovende perspectieven voor samenwerking tussen beide landen op verschillende strategische gebieden. Lees ook: De Koning nodigt Macron ook uit voor een staatsbezoek aan Marokko om de positieve dynamiek in de bilaterale betrekkingen verder te versterken.

Volledige brief:

"Meneer de President van de Republiek,

Ik heb met belangstelling het belangrijke bericht ontvangen dat U mij welwillend hebt gestuurd ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het Troonfeest.

Ik dank U voor Uw hartelijke wensen en Uw persoonlijke betrokkenheid bij het versterken van het partnerschap tussen onze twee landen.

Ik verheug mij in het bijzonder over de duidelijke en krachtige positie die Frankrijk, in Uw Bericht, inneemt met betrekking tot de Marokkaanse Sahara.

Ik waardeer ten zeerste de duidelijke steun die Uw land geeft aan de soevereiniteit van Marokko over dit deel van zijn grondgebied, de vastberadenheid van de Franse steun aan autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit als oplossing voor dit regionale geschil, waarmee het plan dat Marokko al in 2007 heeft voorgesteld, wordt bevestigd als de enige basis om dit te bereiken.

Door Marokko zijn juridische titels en zijn gedenkwaardige rechten te erkennen, draagt Frankrijk bij aan het versterken van de internationale dynamiek die reeds door zeer veel landen wordt gedragen en aan het beëindigen van een conflict dat is geërfd uit een ander tijdperk.

Dankzij de significante evolutie van de Franse positie en Uw vastberadenheid om dienovereenkomstig te handelen op zowel intern als internationaal niveau, zullen onze twee landen samen kunnen werken om tot een oplossing te komen die, binnen het kader van de Verenigde Naties, de soevereiniteit van Marokko over zijn Sahara volledig respecteert.

Het Marokkaanse volk en zijn vitale krachten beseffen ten volle het belang van deze beslissing, die afkomstig is van een permanent lid van de Veiligheidsraad, een grondige kenner van het verleden en het heden van Noord-Afrika en een bevoorrechte getuige van de ontwikkeling van dit regionale geschil.

In deze context, en dankzij de positieve dynamiek in onze bilaterale betrekkingen, openen zich veelbelovende perspectieven voor onze twee landen in tal van strategische sectoren, waardoor het uitzonderlijke partnerschap dat decennialang is opgebouwd op vriendschap en vertrouwen, verder kan worden versterkt.

In dit verband, en zoals reeds is besproken tijdens onze eerdere gesprekken, zou ik U graag in Marokko ontvangen voor een staatsbezoek waarvan de data via diplomatieke kanalen zullen worden vastgesteld.

Geloof mij, mijnheer de President, in de verzekering van mijn hoogste achting."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team