Zoeken

Graanimport Marokko: Frankrijk verslaat Rusland

23 oktober 2024 - 16:20 - Sport

©

Marokko importeerde afgelopen seizoen meer Frans graan dan Russisch. Frankrijk was goed voor 54% van de totale Marokkaanse import van tarwe, waarmee het de belangrijkste leverancier is.

Dit blijkt uit een rapport over de import van graan dat is opgenomen in de begrotingswet voor 2025. Na Frankrijk volgen Duitsland, Rusland en Roemenië, die samen goed zijn voor ongeveer 32% van de import. De overige 14% komt uit andere landen.

Lees ook: Marokko koopt meer Russisch graan

De totale import van graan (tarwe, maïs, gerst en durumtarwe) steeg met 22,27% in vergelijking met het vorige seizoen en kwam uit op bijna 96 miljoen kwintalen. Tarwe was goed voor 48% van de import, maïs voor 27%, gerst voor 16% en durumtarwe voor 9%. De import van gerst liet de grootste stijging zien (500%). Dit komt door een overheidsprogramma om de gevolgen van de droogte te beperken en veevoer te leveren aan de gebieden die getroffen zijn door de aardbeving in Al Haouz.

De import van tarwe vertoonde in 2023 sterke schommelingen. In juni was er zelfs helemaal geen import, terwijl in juli een piek werd bereikt van 8,7 miljoen kwintalen. Tussen januari en augustus 2024 importeerde Marokko gemiddeld 3,94 miljoen kwintalen tarwe per maand. Ook hier waren er grote verschillen, van 0,7 miljoen kwintalen in augustus tot 8,2 miljoen kwintalen in juli.

Lees ook: Russisch graan in Marokko: feiten en cijfers

De overheid past de importheffingen op tarwe aan op basis van de internationale prijzen en de economische situatie, om een evenwicht te vinden tussen de binnenlandse productie en de import. De industriële maalderijen verwerkten in het seizoen 2023/2024 ongeveer 59 miljoen kwintalen graan, een daling van 2,3% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Tarwe maakt ongeveer 85% uit van het totaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team