Zoeken

Franse erkenning Marokkaanse Sahara: en nu?

26 augustus 2024 - 13:00 - Marokko

©

De recente Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara roept vragen op over de volgende stappen. Volgens Ahmed Noureddine, expert in internationale betrekkingen en specialist in de Sahara-kwestie, is het cruciaal dat deze erkenning juridisch verankerd wordt.

Ahmed Noureddine benadrukt dat Frankrijk nu de bal bij Marokko heeft gelegd. Hij verwacht dat Marokko tijdens het geplande bezoek van de Franse president Emmanuel Macron overeenkomsten zal sluiten waarin de Franse erkenning expliciet wordt vastgelegd. Dit zou kunnen leiden tot een concrete juridische impact, vergelijkbaar met de Amerikaanse erkenning onder president Trump, die officieel werd geregistreerd. Noureddine hoopt dat de Frans-Marokkaanse overeenkomsten op basis van juridische en historische gronden in het Franse staatsblad zullen worden gepubliceerd om hun interne impact te waarborgen.

Lees ook: Frankrijk trotseert Algerijnse dreigementen over Marokkaanse Sahara

Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad zou Frankrijk een historische nota moeten indienen over de geschiedenis van de Marokkaanse Sahara, aldus Noureddine. Frankrijk mout als voormalig kolonisator bewijs leveren uit Franse archieven over de geschiedenis van de Sahara en de samenstelling van de stammen, en de erkenning van de Marokkaanse Sahara bevestigen. Deze nota zou aan de Veiligheidsraad, diplomatieke vertegenwoordigingen in Frankrijk en internationale organisaties zoals de Europese Unie moeten worden gericht om de juridische impact van de Franse erkenning te waarborgen. De expert roept Spanje op soortgelijke stappen te nemen, door de Veiligheidsraad te informeren of overeenkomsten te tekenen die de Marokkaanse Sahara erkennen en deze in het staatsblad te publiceren.

Lees ook: Vredesinstituut VS: "Sahara-conflict is voorbij"

Volgens Ahmed Noureddine moet Frankrijk nu de volledige kaart van Marokko, inclusief de Sahara, gebruiken. Hij verwacht dat Franse media, zoals France24, oude kaarten zullen vervangen en dat schoolboeken zullen worden herzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team