Zoeken

Frankrijk trotseert Algerijnse dreigementen over Marokkaanse Sahara

18 augustus 2024 - 08:50 - Wereld

©

Frankrijk heeft tijdens de herdenking van de 80ste verjaardag van de landing in de Provence op 15 augustus zijn steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara opnieuw bevestigd. Dit tot ongenoegen van Algerije, dat sinds de Franse koerswijziging over deze kwestie voortdurend dreigt met vergeldingsmaatregelen tegen Parijs.

Parijs bevestigt zijn nieuwe standpunt over de Sahara, twee weken nadat het het Marokkaanse plan als de "enige" oplossing voor het conflict erkende. In een communiqué naar aanleiding van het gesprek tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch, in de marge van de herdenking van de 80ste verjaardag van de landing in de Provence, verklaarde het Élysée dat "het heden en de toekomst van de Sahara" binnen "het kader van de Marokkaanse soevereiniteit" vallen.

Lees ook: Sahara: Algerije onthult strategie om Frankrijk te straffen

"De president van de Republiek heeft in dit verband opnieuw de inzet van Frankrijk bevestigd om samen met de Marokkaanse autoriteiten vooruitgang te boeken in deze kwestie van nationale veiligheid voor Marokko", aldus het Franse presidentschap in zijn communiqué, waarmee impliciet de soevereiniteit van Marokko over dit gebied wordt erkend. Emmanuel Macron en Aziz Akhannouch spraken bij deze gelegenheid hun tevredenheid uit over de sterke vriendschaps- en samenwerkingsbanden tussen Rabat en Parijs.

Beide partijen kwamen ook overeen een nieuwe routekaart op te stellen om het strategische partnerschap tussen Marokko en Frankrijk op economisch, landbouw-, energie-, cultureel en educatief gebied te versterken en "de grote gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan, of die nu industrieel, technologisch of klimaatgerelateerd zijn", benadrukt het communiqué dat volgt op de brief die Emmanuel Macron aan Koning Mohammed VI richtte ter gelegenheid van het Troonfeest, waarin hij officieel de steun van Frankrijk voor het Marokkaanse autonomieplan uitsprak.

Lees ook: Frankrijk volgt Marokko en negeert Algerije

Met het communiqué van donderdag herhaalt het Élysée zijn standpunt over de Sahara, ondanks de dreigementen van Algerije. Na zijn ambassadeur in Parijs te hebben teruggeroepen, zwaaide Algiers met het migratiewapen tegen Parijs en dreigde zijn invoer uit Frankrijk te verminderen. In een communiqué van 25 juli verklaarde Algiers dat het "alle gevolgen van deze Franse beslissing zal trekken, waarvoor de Franse regering als enige de volledige verantwoordelijkheid draagt". Tot nu toe zijn deze dreigementen dode letter gebleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team