Zoeken

Franse erkenning Marokkaanse Sahara: wat wint Frankrijk?

22 september 2024 - 07:00 - Wereld

©

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is niet zonder eigenbelang. Wat heeft Frankrijk te winnen bij deze beslissing?

Eind juli erkende Frankrijk officieel de Marokkaanse aanspraak op de Sahara. In een brief aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van zijn 25-jarig regeringsjubileum, stelde de Franse president Emmanuel Macron dat hij "het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara beschouwt als onderdeel van de Marokkaanse soevereiniteit". Hij verzekerde de Koning van de "onveranderlijkheid van de Franse positie over deze kwestie van nationale veiligheid voor het koninkrijk". Frankrijk "is van plan om in overeenstemming met deze positie te handelen, zowel nationaal als internationaal", voegde hij eraan toe. Volgens Bloomberg heeft de Franse koerswijziging in de Sahara-kwestie strategische doelen.

Lees ook: Franse erkenning Marokkaanse Sahara: en nu?

De publicatie suggereert dat "het behoud van goede relaties met Marokko de Franse veiligheidsbelangen in de regio rond de Sahara zou kunnen versterken, waar een reeks militaire staatsgrepen regeringen hebben omvergeworpen die met Frankrijk samenwerkten in de strijd tegen islamitische groeperingen." Ter ondersteuning van dit argument wijst het platform erop dat Marokko al economische en defensieakkoorden heeft gesloten met landen als Mali, Burkina Faso en Tsjaad, en dat het koninkrijk al aanwezig is in veel West-Afrikaanse landen dankzij investeringen in de financiële, mijnbouw- en telecomsectoren.

Lees ook: Koning Mohammed VI bedankt Frankrijk voor steun Sahara (volledige brief)

Bovendien heeft Frankrijk ook interesse in "de miljardencontracten die Marokko van plan is toe te kennen voor nieuwe infrastructuur en schone energieprojecten", vervolgt de auteur van het artikel, waarbij hij met name de uitbreiding van de hogesnelheidslijn, de bouw van kerncentrales en investeringen in voedselproductie, groene waterstof en ontzilting noemt. Niet te vergeten het Afrikaans Atlantisch gaspijpleidingproject tussen Marokko en Nigeria, gelanceerd door Koning Mohammed VI en de voormalige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Deze toekomstige gaspijpleiding, met een totale kostprijs van ongeveer 25 miljard dollar en een lengte van 5600 km, zal vanuit Nigeria door 13 landen aan de West-Afrikaanse kust lopen om Marokko te bereiken, waar hij zal worden aangesloten op de Maghreb-Europa gaspijpleiding en vervolgens op het hele Europese gasnetwerk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team