Zoeken

Franse erkenning Marokkaanse soevereiniteit over Sahara "belangrijker dan die van VS"

31 juli 2024 - 08:50 - Marokko

©

De Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara zorgt voor positieve reacties bij politieke experts. Politoloog en econoom Zakaria Karti benadrukt dat deze erkenning meer gewicht heeft dan die van de Verenigde Staten, omdat Frankrijk een belangrijke politieke partner is van zowel Marokko als Algerije, en tevens de voormalige koloniale macht van beide landen.

Volgens Karti zou Frankrijk in de toekomst concessies kunnen doen aan Algerije om de onvrede van Algiers te sussen. Dit zou kunnen gaan om herdenkingen van historische gebeurtenissen, onderhandelingen over compensatie voor Franse nucleaire testen en de teruggave van bezittingen van Emir Abdelkader.

Lees ook: Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

Hoewel de Franse beslissing midden in een politieke impasse in Frankrijk komt, benadrukt Karti dat diplomatie onvoorspelbaar kan zijn. Hij ziet de erkenning als een grote overwinning voor de Marokkaanse diplomatie onder leiding van Koning Mohammed VI.

Lees ook: Algerije mobiliseert tegen Franse erkenning Marokkaanse Sahara

Professor en politicoloog Omar Charkaoui wijst erop dat de Franse positie een officiële verklaring is, die strategisch werd aangekondigd tijdens het Troonfeest in Marokko. In een bericht aan Koning Mohammed VI stelt de Franse president Emmanuel Macron dat de toekomst van de Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit ligt. Charkaoui benadrukt dat Frankrijk de Sahara als cruciaal beschouwt voor de nationale veiligheid van Marokko en hiernaar zal handelen, zowel nationaal als internationaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team