Zoeken

Franse president reageert op uitnodiging Koning Mohammed VI

28 september 2024 - 23:00 - Marokko

©

President Emmanuel Macron van Frankrijk zal eind oktober een staatsbezoek brengen aan Marokko. Dit bezoek, aangekondigd door het Élysée, is een belangrijke stap in het verbeteren van de Frans-Marokkaanse relatie, die de afgelopen jaren onder druk stond.

Macron is uitgenodigd door Koning Mohammed VI en zal deze gelegenheid aangrijpen om de samenwerking tussen beide landen op verschillende strategische gebieden te versterken. Zowel Frankrijk als Marokko willen de recente spanningen, vooral rond de kwestie van de Sahara, achter zich laten.

Lees ook: Koning Mohammed VI bedankt Frankrijk voor steun Sahara (volledige brief)

Afgelopen juli sprak Frankrijk zijn steun uit voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, dat volgens Frankrijk de enige basis is voor een oplossing van het conflict met het Polisario Front. Deze steunbetuiging leidde tot veel onvrede in Algerije, dat zijn ambassadeur in Parijs terugriep voor overleg. Dit zorgde voor verdere complicaties in de toch al gespannen relatie tussen Frankrijk en Algerije.

Lees ook: Koning Mohammed VI op Franse Top verwacht

Macron’s bezoek aan Rabat past in een bredere context van verbeterende relaties tussen Frankrijk en Marokko. Het volgt op een periode van diplomatieke onenigheid over onderwerpen als migratiebeleid en spionagezaken. Met dit staatsbezoek hopen beide landen een nieuwe fase in te luiden, gekenmerkt door samenwerking en wederzijds begrip.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team