Zoeken

Koning Mohammed VI op Francofonie Top verwacht

27 september 2024 - 13:00 - Wereld

©

Op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron zal Koning Mohammed VI, die momenteel een privébezoek aan Parijs brengt, naar verwachting deelnemen aan de top van de Internationale Organisatie van de Francofonie (OIF). Deze top vindt voor het eerst in 33 jaar weer in Frankrijk plaats.

De band tussen Rabat en Parijs wordt sterker na de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Macron heeft Mohammed VI, die op 18 september in Parijs aankwam, uitgenodigd voor de negentiende OIF-top op 4 en 5 oktober in Parijs en Villers-Cotterêts. Volgens Jeune Afrique hebben meerdere bronnen bevestigd dat zijn aanwezigheid is aangekondigd.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt Frankrijk

Koning Mohammed VI zal worden vergezeld door een delegatie van verschillende Marokkaanse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder een koninklijk adviseur (waarschijnlijk Taieb Fassi-Fihri of Fouad Ali El Himma), zijn kamerheer Mohamed El Alaoui, minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, en de Marokkaanse ambassadeur in Frankrijk, Samira Sitail.

Naast de OIF-top zal in Parijs ook het economische evenement "Franco-Tech" plaatsvinden in Station F, ’s werelds grootste start-up incubator. Premier Aziz Akhannouch en vertegenwoordigers van de Marokkaanse werkgeversorganisatie CGEM, onder leiding van Chakib El Alj en Mehdi Tazi, zullen hieraan deelnemen.

Een expert op het gebied van de Marokkaanse diplomatie noemt de komst van Mohammed VI naar deze top een sterk signaal voor de huidige betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk, tot op het hoogste niveau. "Het toont aan dat de spanningen en misverstanden van de afgelopen jaren verleden tijd zijn, maar ook hoe belangrijk de Koning Afrika vindt."

Anderen zien dit als de concretisering van een Marokkaans-Franse overeenkomst. Het zou gaan om Marokkaanse steun aan Parijs in haar relatie met de landen in Sub-Sahara Afrika, in ruil voor de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Het programma van de Koning is nog niet vastgesteld. Het is onduidelijk of hij bij de opening aanwezig zal zijn, een toespraak zal houden, deelneemt aan het diner voor staatshoofden, of het dorp van de Francofonie zal bezoeken. "Alles is mogelijk, maar niets is zeker", aldus een bron bij de OIF.

Lees ook: De onthullingen van Abdelilah Benkirane over Koning Mohammed VI

De negentiende top van de Francofonie heeft als thema "Creëren, innoveren en ondernemen in het Frans". Bijna alle 54 lidstaten en regio’s zijn uitgenodigd, evenals vertegenwoordigers van de 34 geassocieerde leden en waarnemers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team