Zoeken

Franse televisie toont nu heel Marokko, inclusief Sahara

14 september 2024 - 16:20 - Wereld

©

De Franse nieuwszender France 24, gelieerd aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft haar cartografische weergave van Marokko aangepast. De zuidelijke provincies, die voorheen werden weggelaten, zijn nu opgenomen in de kaart van het koninkrijk, inclusief de Sahara.

Deze verandering volgt op de verduidelijking van de Franse positie over de kwestie van de Marokkaanse Sahara. Hoewel de lijn die de bufferzone aangeeft waar de MINURSO-troepen zijn gestationeerd, behouden blijft, maakt deze nu deel uit van een gebied dat erkend wordt als integraal onderdeel van Marokko.

Lees ook: Frankrijk neemt kaart van Marokko met Sahara aan

Al voor de Franse zender hadden talloze schoolboeken besloten om de kaart van Marokko met de Sahara op te nemen. Andere instellingen zullen naar verwachting in de komende weken volgen.

Lees ook: Franse schoolboeken tonen nu volledige kaart van Marokko

In een brief aan Koning Mohammed VI, waarin hij de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkende, schreef de Franse president: "Frankrijk zal in het bijzonder de oprechtheid van zijn vriendschap voor Marokko en de doeltreffendheid van zijn partnerschap met het land blijven verankeren in een duidelijke en sterke positie over de meest essentiële kwesties voor Uwe Majesteit en de Marokkanen. In dit opzicht ben ik van mening dat het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit liggen. Daarom verzeker ik u van de onschendbaarheid van de Franse positie over deze nationale veiligheidskwestie voor uw koninkrijk. Frankrijk is voornemens om in overeenstemming met deze positie te handelen, zowel nationaal als internationaal. Voor Frankrijk is autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit het kader waarin deze kwestie moet worden opgelost. Onze steun voor het in 2007 door Marokko voorgestelde autonomieplan is duidelijk en constant."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team