Zoeken

’Gele hesjes’ terroriseren Marokkaanse automobilisten

12 augustus 2024 - 08:00 - Marokko

©

Marokkanen worden nog steeds geconfronteerd met de praktijken van de ’gele hesjes’, illegale parkeerwachters die exorbitante bedragen eisen. Ook de hoge prijzen van parkeerplaatsen beheerd door lokale overheden of particuliere bedrijven leiden tot frustratie.

Bouazza Khorrati, voorzitter van de Marokkaanse Unie voor Consumentenrechten, uitte in een verklaring aan Hespress kritiek op de parkeerwachters die de tarieven verhogen. Hij vraagt zich af welk departement verantwoordelijk is voor deze sector. "Is het het ministerie van Binnenlandse Zaken, Transport, Toerisme of de NARSA?", vraagt hij zich af, terwijl hij het "ontbreken van een wettelijk kader" voor de regulering van de sector betreurt.

Lees ook: Agadir: ’Gele hesjes’, boeven

Om een einde te maken aan deze chaos, roept Khorrati het ministerie van Binnenlandse Zaken op om "de exploitatie of verhuur van de openbare ruimte te verbieden; bijgevolg moet elke illegale en niet-toegestane parkeerplaats worden verboden". De voorzitter van de Marokkaanse Unie voor Consumentenrechten pleitte ook voor "de oprichting van bedrijven om belastingen te innen en bij te dragen aan het scheppen van banen".

Jawad El Assri, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Hassan II van Casablanca, benadrukte op zijn beurt de noodzaak om de sector te organiseren door een wettelijk kader in te voeren. Hij verwees naar een uitspraak van de administratieve rechtbank van Rabat die het gebruik van wielklemmen verbiedt. De rechtbank "heeft de gemeente het recht toegekend om de verhuur te exploiteren, maar heeft het blokkeren van auto’s (het plaatsen van een wielklem) verboden...".

Lees ook: Politie arresteert illegale parkeerwachters in Nador

De professor legde uit dat er "een wettelijk vacuüm is, omdat de wetgever de burgemeester het recht geeft om het tarief in bepaalde gevallen toe te passen, terwijl andere wetgevende teksten aandringen op de keuze van de juiste prijs tussen een minimum en een maximum".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team