Zoeken

Gibraltar: oefening om doorgang Marokkaanse diaspora veilig te stellen

2 juni 2024 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkaanse reddingsteams hebben donderdag deelgenomen aan een grootschalig oefening in de Straat van Gibraltar. De operatie, genaamd "SAREX Détroit 2024", simuleerde de redding van meer dan 60 passagiers van een brandend schip.

Het doel van de oefening was om de paraatheid en coördinatie van de Marokkaanse en Spaanse hulpdiensten te testen in het kader van Operatie Marhaba, dat de jaarlijkse terugkeer regelt van Marokkanen naar hun thuisland voor de zomermaanden. Naast reddingsteams van de Koninklijke marine, de Koninklijke gendarmerie en de Luchtmacht namen ook de brandweer, de politie en het ministerie van Landbouw en Visserij deel aan de operatie.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: douane verandert regels voor auto’s aan grens

Het scenario betrof een brand op een schip met meer dan 60 passagiers aan boord. Na het alarm werden reddingsteams van zowel Marokko als Spanje ter plaatse gestuurd. Artsen en verpleegkundigen beoordeelden de gewonden en coördineerden hun evacuatie per helikopter en boot naar de haven Tanger Med. Zwaargewonden werden per ambulance naar ziekenhuizen in Tanger vervoerd.

"Deze oefeningen maken ons beter voorbereid en gecoördineerd om in realistische situaties efficiënt te kunnen handelen," aldus Eduardo Lobo Espinoza, hoofd van de maritieme groep van de Guardia Civil in Cádiz en de Straat van Gibraltar. Hij benadrukte het belang van dergelijke oefeningen voor de versterking van de samenwerking tussen Marokko en Spanje.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: wijzigingen voor Marhaba 2024-operatie

Nidal Souilmi, directeur van het Bureau voor Coördinatie van Zoek- en Reddingsacties van de Tunesische Luchtvaartdienst, beaamde dit. "Deze simulaties zorgen ervoor dat onze interventies in realistische situaties effectiever en efficiënter verlopen," aldus Souilmi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team