Zoeken

Grensovergang Melilla is hel voor Marokkaanse diaspora

23 juli 2024 - 08:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Honderden Marokkanen uit Europa hebben zondag urenlang in de brandende zon moetenwachten om de grensovergang bij Melilla te passeren en Marokko binnen te komen.

Volgens politiebronnen arriveerden er zondag vroeg in de ochtend al bijna 700 voertuigen van Marokkaanse vakantiegangers bij de grens, wat leidde tot een enorme file. In de vroege middag kwamen daar nog eens 150 voertuigen bij, waardoor het totaal op 850 kwam in slechts zeven uur tijd.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: terugkeer naar Marokko verloopt moeilijk

Deze situatie is niet ongewoon bij de grensovergang in Melilla tijdens Operatie Marhaba, de jaarlijkse zomerperiode waarin veel Marokkanen uit Europa terugkeren naar hun thuisland. De retourfase van de operatie is al begonnen en er zijn evenveel reizigers naar Marokko als in de tegenovergestelde richting, meldt de overheidsdelegatie in Melilla.

Op enkele meters van de grens wachtten honderden Marokkaanse families in hun auto’s onder de brandende zon om Marokko binnen te komen. De reizigers klaagden over het gebrek aan schaduw, waardoor vrouwen en kinderen zich verzamelden onder een grote boom vlakbij de grenspost van Beni Nssar. Ook het gebrek aan water en de slechte kwaliteit van de voorzieningen waren een bron van ergernis.

Lees ook: Lange files aan grens Melilla, Marokkaanse diaspora boos

Na meer dan negen uur wachten was er nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak van de vertraging. "We weten niet waarom we sinds acht uur vanochtend niet van onze plek zijn gekomen, niemand vertelt ons iets", klaagde een reiziger die in Noord-Frankrijk woont en op weg was naar Oujda. Hoewel files bij Melilla tijdens Operatie Marhaba niet ongewoon zijn, was de situatie dit jaar volgens hem erger dan ooit. Een andere Marokkaanse reiziger uit Granada bevestigde dit en zwoer volgend jaar niet meer via Melilla te reizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team