Zoeken

HSL: Marrakech binnenkort verbonden met Europa

26 september 2024 - 21:20 - Marokko

©

Marokko heeft ambitieuze plannen om zijn positie als koploper in de spoorwegsector in de regio en op het continent te versterken. Dit werd duidelijk tijdens de presentatie van Mohamed Rabie Khlie, directeur-generaal van de nationale spoorwegmaatschappij ONCF, op de InnoTrans-beurs in Berlijn.

Tijdens de openingssessie van InnoTrans 2024, een toonaangevende beurs voor spoorwegtechnologie en -mobiliteit, sprak Khlie over de indrukwekkende vooruitgang die Marokko heeft geboekt dankzij de ambitieuze projecten die onder leiding van Koning Mohammed VI zijn gestart. Hij benadrukte dat Marokko een voorbeeld is geworden voor andere opkomende economieën.

Lees ook: Marokkaanse HSL in wereldtop snelste treinen

Een van de meest opvallende projecten is de uitbreiding van de hogesnelheidslijn naar Marrakech. Khlie gaf aan dat dit project de toeristische hoofdstad van het koninkrijk in slechts 2 uur en 45 minuten zal verbinden met de "poort van Europa". Daarnaast zijn er nog andere spoorwegprojecten in Marokko gepland, die naar verwachting veel buitenlandse investeerders zullen aantrekken.

Khlie presenteerde ook het ontwikkelingsplan voor de spoorwegsector, ter waarde van 8 miljard dirham. Dit plan omvat onder meer de implementatie van lokale vervoersprojecten en de aankoop van nieuwe treinen om de huidige vloot te vernieuwen en te moderniseren. Hij deelde ook de Marokkaanse ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie, gegevensbescherming en cyberbeveiligheid met zijn Duitse collega Richard Lutz.

Lees ook: HSL Kenitra-Marrakech: Marokko schakelt Chinezen in

Naast de ONCF is Marokko op InnoTrans ook vertegenwoordigd door het MTI Cluster, een groep van Marokkaanse en buitenlandse bedrijven die actief zijn in de spoorwegsector. De beurs, die elke twee jaar wordt gehouden, vindt dit jaar plaats van 24 tot 27 september in Berlijn. Zo’n 2940 exposanten uit 59 landen presenteren er 226 wereldwijde innovaties op het gebied van transport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team